Publicerat inom Cycle och taggat nutrition
Etixx sponsored road rider climbing up a hill at dusk

Etixx nutrition sponsrar några av de bästa proffslagen i sportvärlden. Cykelteamet Etixx - Quick-Step, hem åt Mark Cavendish och Tony Martin är bara ett av dessa. De hör till de atleter som ägnar varje dag åt att bli så bra som de bara kan och höst/vinter är ingen ursäkt för att lata sig. Oavsett om det är vilodag eller träningsdag så kan du vara säkert på att allt är planerat in i minsta detalj.

Lite näringstips på vägen

Etixx nutritions näringsspecialist är här för att ge dig tips inför hösten och vinterns cykelträning.

Att få in ordentligt med träningstimmar, hålla sig i form och undvika att bli sjuk kan vara lite av en utmaning vintertid. De goda nyheterna är att med goda förberedelser och ett planerat 

Prestation

Cykling utomhus

Att försök tugga sig igenom en stelfrusen energibar under en lång runda kan ibland kännas som mer ansträngning än vad det faktiskt ger tillbaka, vilket kan få träningen att kännas lite onödig. När det är kallt ute kan aptiten och törsten dessutom minska så det kan göra att du inte får tillräckligt med energi till träningen. Det i sin tur kan leda till minskat immunförsvar och göra dig mer utsatt för förkylningar och influensa.

Se till att ha stenkoll på den näring du får i dig genom att satsa på energibars, nötter och annat som inte fryser. Jag kan rekommendera Etixx Energibars eller så kan du testa att blanda ihop en kolhydrats-/elektrolytdryck som Etixx Isotoniska pulver eller Energy Load med varmt vatten innan du ger dig ut. Linda in flaskan i en strumpa eller liknande så håller den värmen längre. En varm sportdryck i kallt väder förhindrar att du får brain freeze varje gång du dricker och gör dessutom att du blir törstigare så att du ständigt håller vätskenivån balanserad.

Se också till att du äter något med mycket protein och kolhydrater efter att du avslutat en lång runda eftersom det hjälper dig fylla på energiförrådet och återhämta dig snabbare. Och du, glöm inte bort fettet! Du bör inkludera 2-3 portioner per dag av nyttiga fetter som de du hittar i avokado, nötter och fet fisk för att minska risken för inflammationer och ge kroppen långvarig energi.

Om du verkligen vill satsa inför den kommande vår- och sommarsäsongen så bör du börja ladda energidepåerna redan nu med Beta-alanin (Detta har bevisats hjälpa mot mjöksyreuppbyggnad). Som tur är så har Etixx en version som tas upp långsamt av kroppen vilket hjälper mot den irriterande bieffekten som många andra produkter har, nämligen att det känns som någon gör tusen nålar på en. Detta är en produkt som verkligen gör skillnad och det finns bevis för det - Etixx Beta-alanin slow release + zinc.

 

Cykling inomhus

Om det är riktigt trist väder ute så kan din enda chans till träning vara att använda trainer eller rullar inomhus. Du får ut mest av träningen ifall du undviker kolhydrater precis innan träning. Det gör att kroppen lär sig att ta av fettreserverna istället för musklernas glykogen och det hjälper dig att hålla dig i toppform även vintertid.

För att göra dina tidiga morgonpass drägligare så kan du äta lite protein (t.ex. ägg) så att du håller hungern borta och skyddar muskelmassan. Du kan även inta koffein för att vakna till och kunna ge järnet. 

Hälsa

Fet fisk hjälper inte bara till att fylla på med energi, den kan även höja D-vitaminnivåerna vintertid så att immunförsvaret får sig en boost. Andra viktiga mineraler att få i sig är B-vitamin, Magnesium och C-vitamin.  Om du äter en varierad kost med mycket frukt, grönsaker, nötter och fullkorn så ser du till att hålla dessa vitaminer och mineraler på en bra nivå.

Sömnen spelar också en stor roll när det gäller återhämtning och din allmänna hälsa. Ett litet mellanmål före läggdags bestående av grekisk yoghurt och frukt eller en varm sportdryck kan fylla på energiförrådet under tuffa träningsperioder och även förbättra sömnkvaliteten. Det kan även vara bra att ta extra magnesiumtillskott som Etixx Magnesium Absorption Plus för att minska risken för träningsvärk efter långa och tuffa träningspass. Mindre träningsvärk betyder bättre sömn och det i sin tur gör att du är väl utvilad för vinterns alla träningspass. 

 

Lite om Glen Kearney

Glen KearneyGlen Kearney är bara en av alla näringsspecialister som arbetar med Etixx nutrition för att se till att deras produkter håller högsta kvalitet, innehåller den senaste forskningen och uppfyller de krav som ställs av idrottare världen över. I sin roll som näringsspecialist så har Glen haft hand om sportnäringen för en rad kända team och individuella utövare i flera olika sporter. The Lawn Tennis Association, brittiska atleter under OS i London 2012, New Zealand All Blacks och det Nya Zeeländska teamet i bancykling är några av de som haft turen att arbeta tillsammans med Glen.