Publicerat inom Run och taggat nutrition
Photo of a group of runners legs

Etixx nutritions näringsspecialist är här för att ge dig tips inför hösten och vinterns löprundor. 

Näringstips för din löpträning

Kallt, blött, mörkt... ja träning under höst och vinter kan vara kämpigt ibland. Om du är förberedd med sportnäring under årets kallare månader så kan det hjälpa till att hålla dig motiverad och hålla dig frisk och fri från skador. Som följd kommer du sedan vara i kanonform lagom till våren.  

Prestation

Fyll på med energi

Träning under höst och vinter består oftast av längre löprundor i ett lugnt och stadigt tempo. Vid den typen av träning så kommer kroppen att använda fett som bränsle och även musklernas glykogenreserver när träningen blir mer intensiv. Att planera in ett par morgonrundor per vecka där du inte ätit några kolhydrater innan är ett bra sätt att få kroppen att vänja sig vid att använda fett som energikälla istället. På så sätt sparar du in på viktiga glykogener. Detta innebär helt enkelt att du istället för kolhydrater äter lite protein och/eller fett (till exempel ägg eller avokado) och sparar kolhydraterna tills efter träningen.  

Men, ett litet varningens ord: träning utan kolhydrater kan kännas tufft. Om du tycker träningen blir kämpig så kan du testa att dricka/äta något med koffein i, till exempel kaffe eller sportnäring som Etixx Energy Release. Den senare innehåller även energigivande vitaminer och ger dig den där lilla extra energikicken när du behöver det som mest.  

Drick

Dina rigorösa rutiner när det gäller vätsketillförsel glöms tyvärr ofta bort när hösten och vintern gör sitt intåg. Det är inte så varmt och vi känner därför inte naturligt att vi är törstiga på samma sätt så därför tror vi att vi inte behöver dricka lika mycket. Men extra lager kläder, även fast det är ganska milt väder ute, kan leda till att du blir väldigt varm och svettas ändå. För att inte riskera att bli uttorkad så rekommenderar jag att du dricker en smaksatt isotonisk sportdryck under längre löprundor. Bra alternativ är Etixx Isotoniska pulver eller Etixx Triple Action Isotoniska energigel som kan hjälpa till att fylla på de elektrolyter som du förlorar när du svettas, behålla en god vätskebalans samt göra det mer intressant att dricka, när du inte bara kan lita till törsten. 

Tips: Ha inte mer kläder på dig än du verkligen behöver och väg dig själv före och efter träning för att se hur mycket vätska du förlorat genom att svettas. Räkna ut 1.5 x den vikt du förlorat i kg. Den summa du får ut är hur mycket vätska i liter (vätska + elektrolyter) som du behöver dricka för att återfå vätskebalansen.  Du kan blanda ihop en återhämtningsdryck av pulver för att återhämta dig snabbare. Du kan antingen blanda Etixx Isotoniska pulver eller Recovery Shake med chokladsmak med varmt vatten för en extra värmande dryck efter en kall runda. 

Hälsa

Sjukdom

Kolhydrater, vitaminer och mineraler spelar alla en stor roll när det gäller att hålla immunförsvaret på topp. Se till att du fyller på med kolhydrater efter träning genom att äta fullkornsprodukter (havre, brunt ris) med frukt eller grönsaker för att ge kroppen en vitamin- och mineralboost. Viktiga näringsämnen för immunförsvaret är C-vitamin (finns i kiwi, bär och broccoli bl.a.) och magnesium (finns i mörka bladgrönsaker, nötter och frön bl.a.). Genom att äta en varierad och balanserad kost så bör du få i dig tillräckligt med näringsämnen men under perioder med intensivare träning så skadar det inte att vara lite kreativ och kombinera alla dessa näringsämnen i en och samma smoothie. Du kan till exempel blanda Etixx Recovery Shake med chokladsmak med bär, havre och yoghurt för en riktig dundersmoothie. 

Skador

En viktig vitamin för immunförsvaret som ofta hamnar i skymundan är D-vitamin, som vanligtvis produceras av huden när solens UV-strålar kommer i kontakt med den. Om du får för lite sol under vintermånaderna så kan det leda till D-vitaminbrist som i sin tur påverkar kroppens förmåga att ta upp kalcium, och med tiden kan det göra att benen i kroppen mer sköra. Det är extra viktigt att ta hand om leder och ben under intensiva träningsperioder så det kan vara bra att öka intaget av D-vitaminrik mat såsom fisk och äggulor. Du kan dessutom ta näringstillskott som exempelvis Etixx Impact Support så att du orkar springa hela hösten och vintern. 

 

Lite om Glen Kearney

Glen KearneyGlen Kearney är bara en av alla näringsspecialister som arbetar med Etixx nutrition för att se till att deras produkter håller högsta kvalitet, innehåller den senaste forskningen och uppfyller de krav som ställs av idrottare världen över. I sin roll som näringsspecialist så har Glen haft hand om sportnäringen för en rad kända team och individuella utövare i flera olika sporter. The Lawn Tennis Association, brittiska atleter under OS i London 2012, New Zealand All Blacks och det Nya Zeeländska teamet i bancykling är några av de som haft turen att arbeta tillsammans med Glen.