Publicerat inom Run
image of woman running outdoors

Vintern kan ses som en tid då du tränar lite i hemlighet och kan hitta de där dolda talangerna som gör dig till en fantastiskt atlet när den ljusare och varmare sommaren kommer. Det är som de brukar säga: "Winter Miles, Summer Smiles". Men träningen i kylan kommer bara att löna sig om du också får till en korrekt näringsstrategi så att kroppen får i sig det den behöver. 

 

Du är vad du äter

Vinterns kalla månader för med sig större risker när det gäller sjukdomar. Dock kan du förhindra detta genom att äta rätt och stärka immunförsvaret så att du kan fortsätta träna dag efter dag. Nyckeln till detta är en hälsosam och balanserad kost som består av en bra blandning av magert protein (fisk, ägg och kött), långsamma kolhydrater (basmatiris, potatis, havregryn) och en stor dos frukt och grönsaker för att hålla vitaminnivåerna på topp. 

A split bagel topped with jam

 

Fyll på energiförrådet för träning

Att få i sig ordentligt med energi är lika viktigt under vintermånaderna som under sommarens långa träningspass. För att kroppen ska kunna prestera optimalt behöver du 60 gram kolhydrater per timme och då helst från en blandning av snabba och långsamma kolhydrater såsom SiS GO Isotoniska energigels och SiS Go Energibars.

Förutom kolhydrater behöver kroppen också få i sig tillräckligt med vätska även fast det är vinter. Det kan vara en sådan där grej som är lätt att glömma bort när vattenflaskans innehåll mer liknar en isbit än vatten. Du bör fortsätta dricka 500-1 000 ml vätska per timme. Bara för att det är kallt ute betyder inte det att du inte svettas under alla lager av underställ, tröja och jacka. En elektrolytdryck med kolhydrater som t.ex. SiS Go Electrolyte hjälper till att hålla vätskebalansen när du tränar.

Om du vill ha ett alternativ med lite färre kalorier kan vi rekommendera SiS Go Vätsketabletter. De är extra bra eftersom de kan blandas även i varmt vatten så att du kan värma upp dig lite extra.

 

Reparera och återhämta

Träning är inte effektiv om du inte också återhämtar dig efteråt, och under de kalla vintermånaderna kan det göra mer skada än nytta ifall du blir sjuk på grund av för dålig näring under återhämtningsfasen. Om du får i dig protein av riktigt hög kvalitet, som exempelvis soja- eller vassleprotein, inom 30 minuter efter geomfört träningspass så kickstartar du återhämtningen. I utbudet SiS REGO Rapid Recovery finner du snabba och enkla lösningar som fyller på din kropps energiförråd och får igång återhämtningen ordentligt.

 

SiS bundle of protein supplements and branded bottles