Publicerat inom Cycle och taggat PowerTap
Baknav från PowerTap

Föreställ dig cykling som en ekvation. Med faktorer som puls, vikt, teknik och cykelförhållanden så producerar du ett resultat vilket är din KRAFT. Det är den kraft som tar dig framåt, får pedalerna att rotera och som i slutänden mäter hur långt du har kommit.

Kraftmätare är ett av de roligaste och mest användbara verktygen som en cykelentusiast kan investera i. Oavsett om du har tänkt tävla på elitnivå eller bara delta i ett motionslopp så kan en kraftmätare förbättra kvaliteten på dina träningspass avsevärt.

Wiggles guider är inte bara till för nybörjarna. I den här träningsserien, som vi har tagit fram i samarbete med PowerTap, tar vi först en titt på varför det är så bra att mäta just kraften, och därefter tar vi upp vilka träningspass som är bra, både inomhus och utomhus.

Vad är kraft?

För att sätta på en dator eller förflytta en bil så krävs det kraft, och därmed behöver vi även kraft för att förflytta en cykel (Men inte i närheten av lika mycket förstås!). Om du kombinerar mätningar av kraften med vikt och puls så får du en rätt så bra uppfattning om hur bra en cyklist är. För att du exempelvis ska kunna tävla med en medelmåttig cyklist i Tour de France så måste du kunna nå upp till 6W/KG vid deras tröskelpuls (Den punkt då du börjar producera alltför mycket mjölksyra).

PowerTap G3 Rear Hub

Varför är kraftmätning så bra?

Under lång tid så cyklade man efter den statistic man fick ifrån pulsmätningar. Om man lyckades hålla en viss pulsnivå så ansågs det vara ett bra mått på hur mycket man presterade. Men det är fel. Pulsen är ett bra mått på hur mycket man tar i, men inte vad det resulterar i.

För det första så kommer din puls att vara lägre om din kropp är trött efter några dagars träning. För det andra så ökar din puls ju längre du tränar även om intensiteten är densamma. Och för det tredje så kommer din puls inte att öka med en gång ifall du plötsligt börjar trampa snabbare. Den ökade kraften registreras alltså inte.

Dessa begränsningar försvinner om du istället mäter kraften. Kraften ökar med en gång om du börjar trampa snabbare och mätningarna påverkas inte av faktorer som temperatur, trötthet eller hur länge du tränar. Om intensiteten är densamma, så blir kraften också densamma genom hela träningspasset. Resultatet visar att kraftmätning är ett effektivare och mer korrekt sätt att mäta dina prestationer och din hastighet på cykeln.

Om du kombinerar data ifrån kraftmätning med pulsmätning samt lägger till din vikt så kan du mäta både hur mycket du tar i och hur stor kraftöverföringen blir. Det ultimata målet med din träning är helt enkelt att öka kraften men behålla samma puls eller minska i vikt.

Hur mäter man?

De första kraftmätarna på marknaden använde sig av mätinstrument kopplade till vevarmen. De var effektiva och pålitliga, men med nackdelen att de sällan kunde förflyttas mellan olika cyklar. De senaste kraftmätarna använder istället mätinstrument kopplade till pedalen så att de lättare kan förflyttas mellan olika cyklar. Dock gör det dem mer sårbara vid en eventuell krasch. PowerTap använder sig av ett system som är kopplat till baknavet och sedan skickar data trådlöst till en ANT+-enhet. Det finns en mängd fördelar med detta system: du kan lätt flytta över kraftmätaren ifrån en cykel till en annan (så länge de har samma typ av kassett), det är billigare än något av de två andra systemen samt att kraftmätaren är skyddad inuti navet (Du kan alltid byta hjul om det blir skadadt i en krasch och sedan använda samma PowerTap-nav).

PowerTap ANT+ head unit

Nästa steg

Nu när du vet vad kraft är för något, vad kraftmätning har för fördelar gentemot andra sätt att mäta samt hur du gör för att mäta, så kan vi gå vidare till nästa steg – Hur du kan använda det. I del 2 av vår guide så tar vi oss en titt på utomhusträning med kraftmätning. Vi föreslår olika träningspass som hjälper dig förbättra konditionen och prestera bättre ute på vägarna tillsammans med din kraftmätare.