Publicerat inom Cycle
image of Kask Mojito helmet

Kask har en lång historia när det gäller tillverkningen av racerhjälmar av hög kvalitet för både amatörer och proffs. Enligt mig är passformen A och O. Efter att jag läst mycket positivt om den här hjälmen såg jag fram emot att få testa Mojito och se om den lever upp till förväntningarna. 

Passformen

Passformen hos Kask Mojito Sport Racerhjälm är alldeles fantastisk och en av anledningarna till det är fästsystemet som används (Kask kallar det Up-N-Down Adjustment). Systemet består av två delar: Up-N-Down-systemet och snurrhjulet.

När du placerar hjälmen på huvudet låter Up-N-Down-systemet dig justera hakremmens position samt snurrhjulet så att hjälmen sitter ordentligt. När remmarna är på plats snurrar du på hjulet för att ytterligare säkra hjälmens position på huvudet. Detta ger dig en så nära perfekt passform du kan komma där hjälmen omsluter huvudet och känns som en del av dig själv. Den är helt enkelt så bekväm! 

Up-N-Down system

Komforten är det viktigaste

Förutom Up-N-Down-systemet tyckte jag dessutom att vadderingen inuti hjälmen var väldigt bekväm. Andra hjälmar jag testat har haft dålig vaddering, vilket orsakat skav och irritation emellanåt. Det slipper du med Mojito. Inte en enda gång har jag känt att någon del av hjälmen har skavt eller skurit in, utan huvudet är fullt omslutet av vaddering och komfort. Det är precis vad jag förväntar mig när jag tränar eller tävlar, särskilt om det rör sig om långa distanser. 

image of Richard Pearman racing

När jag cyklar i värmen vill jag att huvudet ska svalkas. De 26 ventilationshålen hos Mojito gör detta oerhört bra. De stora ventilationshålen där fram låter sval luft komma in medan ventilationshålen där bak släpper ut den luft som värmts upp av huvudet. Förutom att den presterar så är Mojito riktigt läcker. Den har en kompakt design och finns i en mängd olika färger för att tilltala alla typer av människor. Hakremmen är mjuk, allergivänlig och bekväm på båda sidor om ansiktet. Den är tillverkad av ekologiskt läder som känns lyxigt när den spänns åt till max.  

Jämförelse

För att kunna jämföra hjälmen hade jag också möjlighet att prova Giro Synthe under en dag. Den är ett populärt val för många cyklister men enligt mig är Kask Mojito överlägsen både när det gäller komfort och passform. Jag tyckte synthe var obekväm, särskilt inuti själva formen. Tinningarna liksom trycktes ihop och efter ett tag fick jag ta av mig hjälmen. Dessutom gillade jag inte designen hos Synthe. 

image of Richard Pearman smiling for the camera

Sammanfattning

Allt som allt är Kask Mojito Sport Racerhjälm superb. Den är väldigt bekväm, har en god passform och ser fantastisk ut – en hjälm i min smak helt enkelt. Jag gillade den så mycket att jag köpte en till min flickvän också, och hon tycker likadant. Mojito är billigare än Giro Synthe och bra mycket bättre på många sätt. Det enda jag kan komma på med Mojito är att den gärna hade kunnat få ha ett inbyggt insektsnät som stoppar flugor och andra småkryp från att ta sig in i hjälmen.