Publicerat inom Cycle
Fast Forward wheelset

Fast Forward har genom åren fått ett fantastiskt gott rykte för sina aerodynamiska kolfiberhjul. Tack vare sin höga kvalitet och aerodynamiska effektivitet är de mycket populära bland tempocyklister och triathleter. Jag var mycket förväntansfull när jag fick chansen att testa de nya F2A-hjulen – Fast Forwards första försök på allround-marknaden.

Första intrycket

Min första reaktion när jag plockade ut hjulen ur paketet var att jag blev imponerad. För det första kommer de skyddade i en dubbel hjulväska, vilket är en mycket trevlig detalj. Snabbkopplingarna har en snygg finish med en riktigt bra känsla i hävarmarna och hjulen ser vid första anblicken mycket välgjorda ut.
Med sina 24-millimetersfälgar, ekeruppsättning på 20/24, DT Swiss-ekrar samt de fantastiska DT Swiss 240s-naven ser dessa hjul ut att ha alla önskvärda specifikationer. Det verkliga beviset levereras dock ute på vägen.

Vägkänslan

Första gången man ger sig ut med hjul som man har längtat efter att testa hoppas man alltid att de också ska leva upp till förväntan. Man vill att de ska ta en med storm och fortsätta att imponera i takt med att kilometerna tickar. F2A-hjulen möter de krav jag vanligtvis har på ett hjul. De är lätta (mindre än 1500 gram per par), styva och responsiva, ändå tog det mig ett tag innan jag förstod vad de här hjulen, med sina superslicka DT Swiss 240s-nav, egentligen handlade om. Jag hade hört så mycket fantastiskt om dessa nav från kollegor och pressrecensioner och även om det tog ett tag för mig att uppskatta dessa nav var det slutligen de som lyste som den klaraste stjärnan i det här hjulparet.

Aldrig tidigare har jag kört med ett nav som känns så rejält. Spärrhaksmekanismen aktiveras snabbt och bestämt utan minsta tillstymmelse till överhoppning, vilket gör att du verkligen litar på hjulen och kan vara säker på att minsta lilla watt överförs till vägen. Lägg till detta de mycket mjuka lagren och du vet att Fast Forward verkligen har gjort sin läxa när de valde komponenter till de här hjulen.

Inte vid något enda tillfälle kunde jag upptäcka någon flex överhuvudtaget, inte ens under de mest aggressiva spurterna, och jag kände verkligen hur hjulen drevs framåt för varje pedalvarv. Jag upplevde också att de klarade ojämnheter i underlaget bra, vilket alltid är en positiv egenskap med tanke på hur vägarna ofta ser ut.

Hållbarhet

Jag cyklade ett antal hundra kilometer med dessa hjul och de är fortfarande lika spikraka som de var när jag monterade dem på cykeln. Detta vittnar om hantverkskvaliteten på dessa hjul, som var superstyva både under acceleration och inbromsning. Om jag jämför dem med mina tidigare tester av Fulcrum Racing Zero och Shimano Dura-Ace C24 skulle jag säga att Fast Forward-hjulen är fantastiska allround-hjul, men att de inte helt matchar de andra två när man verkligen trycker på och det krävs lite mer för att hålla dem rullande i hög fart. Även om de inte presterar riktigt lika bra som de allra bästa legerade kanttrådshjulen hyser jag inga tvivel om att de kommer att hålla längre tack vare sina kvalitetskomponenter samt för att de är så välbyggda. De ger också mycket mer valuta för pengarna än sina omedelbara konkurrenter. Fast Forward har på sitt första försök tillverkat ett par fantastiska legeringshjul och jag kan knappt vänta på att få se hur uppföljarna blir.

Sammanfattning

Överlag är detta ett par fantastiska hjul och om du bara vill ett enda hjulpar som passar till allt bör dessa stå mycket högt upp på din önskelista. De är inte mitt förstahandsval för tävling, men för alla andra typer av cykling passar de perfekt och jag skulle gärna behålla dem på cykeln i många mil framöver.