Publicerat inom Cycle och taggat recension

Som en badmössa fast för fötterna

Det här är de skoöverdrag jag testat som suttit bäst hittills.

De är också de mest elastiska skoöverdragen, men det är kanske två attribut som går hand i hand antar jag.

De är mest elastiska eftersom de är tillverkade av elastiskt material, elelr någon form av gummi åtminstone. Man kan säga att skoöverdragen från VeloToze är som en badmössa av latex fast för dina cykelskor.

 

När den här produkten lanserades var jag skeptisk till en början. Kanske för att jag aldrig varit så förtjust i simning eller gillat tanken på att dra en tight badmössa av latex över huvudet. Det borde ju bli svettigt, obekvämt och produkten går säkert lätt sönder, eller? Jag har nu blivit motbevisad. VeloTozes skoöverdrag må vara som en latexstrumpa för dina cykelskor men de presterar förvånansvärt bra! 

 

Enkelt skydd och god prestanda

En simmösssa i latex har två funktioner: att skydda huvudet från kyla och väta samt ge dig en strömlinjeformad siluett i vattnet. Den gör dessutom detta väldigt bra i en kompakt, billig och enkel design. Oavsett om du genomför Ironmans eller simmar som avkoppling är simmössan genomgående populär.

Om man tänker efter är kraven på ett par skoöverdrag rätt lika. Du behöver något som skyddar fötterna mot regn, vind och vägstänk samtidigt som det slätar ut profilen för dina fötterna som roterar i takt med pedalerna, allt för att göra dig mer aerodynamisk. Dessutom får skoöverdrag ta en del stryk, vilket betyder att något som är billigt, lätt att använda och inte har en massa extrafinesser faktiskt är rätt fördelaktigt. Alltså kan man säga att killarna hos VeloToze i Kalifornien är något på spåren med sin design.

Efter flera veckors testande har skoöverdragen överträffat mina förväntningar och imponerat. De har visat att de är enkla att använda, bekväma, lätta, skyddande och faktiskt förvånansvärt hållbara.

Jag har burit dem när det varit mellan 0 och 10 grader ute och de har skyddat fötterna från kall vind och vägstänk. Jag har burit dem under mörka kvällsturer hem från jobbet och de starka färgerna har utan tvekan gjort att jag synts bättre för mina medtrafikanter.  Jag har burit dem en hel del och jag är inte ens i närheten av att ha slitit ut dem. 

 

Skydd i alla lägen

Det är en enkel design men den fungerar verkligen. Skoöverdragen är vattentäta, vindtäta och aerodynamiska samtidigt som de är lätta och kompakta nog att stoppa ner i tröjfickan.

De är otroligt enkla och har inga extra detaljer såsom kardborreband, reflexer eller dragkedjor. Tack vare detta är de också väldigt billiga, med ett rek. ord. pris på ca 200 kr.

I milda temperaturer har de visat sig vara ett riktigt bra val. Även om fötterna kan bli lite svettiga när du kommer upp i tempo förblir de åtminstone varma, bekväma och skyddade från elementen även under de riktigt långa cykelturerna.

Skoöverdragen håller dessutom förvånansvärt bra. Jag har använt mina under 25 cykelturer hittills utan minsta tecken på att de håller på att gå sönder. Precis som en simmössa är de inte gjorda för att hålla för evigt, men så är de billigare och kompaktare än ett par skoöverdrag i neopren också. 

 

Sammanfattning

För att sammanfatta recensionen så har dessa skoöverdrag gjort mig positivt överraskad och visat sig vara riktigt mångsidiga.

Om du känner någon vars tår alltid fryser till is när hen cyklar eller om du själv är ute efter ett par skoöverdrag för riktig kalla vinterdagar, då är inte det här skoöverdragen för dig. Om du dock vill ha ett par prisvärda skoöverdrag som skyddar fötterna från vind, regn och vägstänk under mildare vår- och höstdagar, då är det här ett utmärkt alternativ.

De är kompakta, enkla och effektiva. Och de skyddar dina fötter samtidigt som de presterar på topp. 

 

Kolla in  hos Wiggle.

 

 

Såhär tar du på dig skoöverdragen från VeloToze

På grund av den flexibla designen finns det en särskild metod för att få på sig dessa skoöverdrag:

  1.  Sätt på dig dina cykelstrumpor först - inga skor än
  2.  Dra på dig skoöverdraget som en strumpa
  3.  Dra igenom foten genom det stora hålet för klossarna. Nu är det dags att ta på skorna
  4.  Dra nu skoöverdraget över skornas häl först, därefter över tårna. Var väldigt försiktig de första gångerna du tar på dig skoöverdragen eftersom de lätt kan gå sönder om de töjs ut för mycket eller fastnar över klossarna. När du hoppat av cykeln och tänkt gå omkring en stund så är det bäst att du drar tillbaka skoöverdraget för att förhindra att tåpartiet skrapas upp 
  5.  Justera skoöverdraget runt anklarna, klossarna och hälen. Se till att skoöverdraget inte sitter över klossarna eller hälkudden. Se till att toppen av skoöverdraget sitter tätt mot huden och inte mot strumporna - annars kan vatten ändå tränga in.
  6.  Nu är du redo!