Publicerat inom Cycle och taggat landsväg, träning
cycling motivation guide

Vi kan nog alla känna igen oss i följande scenario. Det är en regnig tisdagkväll och vi ställer oss frågan ”ett pass på trainern eller sjunka ner i TV-soffan”? Ibland kan en knuff i rätt riktning vara allt man behöver för att se till att man behåller grundkonditionen under årets märkaste och kallaste dagar.

Uthållighetscyklisten Jason Lane vet ett och annat om motivation – han satte ihop en film om sitt äventyr RAAM (Race Across America) 2012, vilken lanserades på iTunes förra året.

 

 

I den här guiden delar Jason med sig av vad som motiverar honom, hur viktigt det är att ha ett mål samt vad som får honom att hoppa upp på sadeln dag ut och dag in.

 

1. Lägg upp en plan

"Jag tror att om du har ett fast mål i sikte så håller du dig till träningsplanen. Med det sagt så tror jag också att du behöver just en sådan, alltså en träningsplan. "

"Jag brukar använda mig av en stor whiteboard-kalender där jag kan skriva upp mina planer för vinterträningen."

"Det kan vara bra att lägga in lite mindre delmål längs vägen, såsom resultat gällande tempolopp, kraftöverföring, totalt antal timmar osv. Men du behöver utan tvekan ha det där stora hägrande målet i slutet av tunneln. Det där som kommer få dig att släpa dig ur sängen tidigt på morgonen även fast du kom i säng sent kvällen innan."

Training Plan

 

2. Tysta rösten i huvudet

"Sedan finns det ju den där rösten i huvudet som tycker du ”förtjänar” den där vilodagen.”

"När jag tränade inför mitt första Race Across America h’ngde jag en handskriven skylt på väggen i blickfånget från min trainer. På skylten stod det "Strasser cyklade idag" – vilket hänvisade till cykellegenden och trefaldige RAAM-vinnaren Christoph Strasser."

"Jag ville vinna och hade ambitionerna för att klara av det. Jag visste att om jag inte la de där milen bakom mig den dagen så nog tusan gjorde Christoph det på andra sidan jordklotet. När den där dagen är över kan du aldrig mer få tillbaka den. Den dagen är en byggsten i din träningspyramid och om du har för många ostabila byggstenar i din pyramid kommer hela grejen fallera."

RAAM Coaching

 

3. Teknisk motivation

"Man ska inte sticka under stold med att det hjälper att ha en bra trainer också. Jag använder en Tacx Ironman Smart Trainer som låter mig cykla Google Earth-banor och hela den faktiska RAAM-banan enligt ruttbeskrivningen så att jag kan notera stigningar, svängar osv.

"Jag har riktiga videos där jag kan cykla uppför Oak Creek Canyon, nedför stilla havskusten eller uppför Grossglockner. Jag älskar att cykla mina långa pass enligt RAAM-rutten. Idag till exempel är det bestämt att jag ska sitta på cykeln ända tills jag når Missouri så det är bara att köra!"

Tacx Smart Trainer

 

4. Variation – livets krydda

"Variera träningen lite. Jag har planerat in veckor med pass i högt tempo, medelsvåra pass och lite längre pass med gymträning som passar med upplägget för just den veckan."

"Varierande träning över gränserna är alltid trevligt, men om du vill genomföra något som RAAM eller TransAm måste du helt enkelt sitta och nöta på cykeln i cykelposition. För mig innebär det att använda tempopinnar och titta uppåt – inte sitta i en rak, bekväm position och stirra ner i golvet."

RAAM

 

5. Kompisgänget

"Även om cykling ofta ses som en ensamsport tycker jag att det är viktigt att ha ett gäng med entusiastiska människor omkring sig som håller en motiverad under lågsäsongen."

"Jag vill inte göra mina vänner besvikna eftersom de gått med på att offra två eller flera veckor av sitt liv för att åka i en följebil efter mig i 25 km/h."

"Lagkamrater, oavsett om de är cyklister eller ingår i stödteamet, är en riktigt bra motivation för att orka fortsätta träna när det går trögt."

RAAM Race Team

 

6. Du måste vilja det tillräckligt mycket!

"I slutändan är det så att om du vill något tillräckligt mycket, då kommer du också kämpa riktigt hårt för det."

"Om du bara vill det lite grann sådär då har du säkert redan bunkrat upp med ursäkter i skallen för den stund då du misslyckas!"

"Du måste vilja det tillräckligt mycket!"

 

Känner du dig inspirerad? Kolla in Jasons egen berättelse här

Här kan du anmäla dig till RAAM

 

RAAM RACE