Publicerat inom Run och taggat motivation, maraton, träningstips

Många löpare tillbringar vintern med att följa ett träningsprogram som fokuserar på ett lopp under våren eller somamren. Det är ett utmärkt sätt att motivera sig själv genom de våta och kalla månaderna. Men när du väl uppnått ditt mål så är det enkelt att dra sig tillbaka och förlora den form som du arbetat så hårt för att nå.

Ett alternativ är helt enkelt att anmäla dig till ännu ett lopp, men om du redan uppnått ditt mål så kan det kännas lite tomt och meningslöst. Vår marknadsföringschef inom löparkategorin har några riktiga toppenidéer för dig som vill upprätthålla din goda form utan att anmäla dig till flera lopp.  

Lova dig själv att springa regelbundet

Din träningsplan gav dig en regelbunden löprutin. Det är lätt hänt att detta glöms bort så fort loppet är över och du har nått ditt mål, så därför föreslår vi att du bokar in en regelbunden löprunda i kalendern och sedan håller dig till den, ungefär som vilket annat åtagande som helst. Om motivationen tryter, ja då är ett nytt kit alltid en välkommen syn! Eller så kan du slå dig ihop med en kompis för lite moraliskt stöd.

Marknadsföringschefen: "Om du ger dig ut och springer tillsammans med en kompis så får du en chans att uppdatera dig på skvallret och så kan ni samtidigt peppa varandra. Tack vare Wiggle så kan du även tjäna pengar på din kompis genom att rekommendera hen för Wiggle. Då får du en rabattkod som tack och kan unna dig någon kul löparpryl du också. Det nya kitet blir då en sporre som gör det ännu roligare att springa!"

Fortsätt pusha dig själv

Det är viktigt att vila efter tuffa träningsperioder, både fysiskt och mentalt. Men om du vill hålla formen uppe så är det viktigt att inte vila alltför länge, utan komma tillbaka till träningen efter max några veckor.

Se till att du lägger till några utmanande löparrundor som pushar dig till precis under tröskelvärdet för när du tävlar. Så, om du vanligtvis springer 5 km och vill hålla dig runt ditt personbästa så behöver du inkludera intervallpass i tävlingstempo.

Kolla om du ligger i fas med hjälp av en sportklocka som kan mäta hastighet och distans. En helt vanlig GPS-klocka fungerar alldeles utmärkt. I vårt utbud har vi något för alla plånböcker och om du även vill kunna mäta puls så finns det varianter med mer avancerad teknologi.

Marknadsföringschefen: "Om du tänkt inkludera intervaller i din löpträning då kan jag rekommendera TomTom – Multi-Sport GPS-klocka; den har den enklaste timerfunktionen jag använt hittills och till det priset är den ett riktigt kap!"

Unna dig det bästa

Se till att du får i dig rätt näring vid rätt tidpunkt. En välnärd kropp är full av energi för allt du kan tänkas utsätta den för. Det behöver inte vara så komplicerat: håll dig borta från trendiga dieter, skapa en näringsstrategi för före och efter träning samt ha en bra balans mellan kolhydrater, proteiner och fetter under resten av dagen.

Marknadsföringschefen: "Jag brukar äta mogna bananer för att få en energikick innan träningen och efteråt fungerar chokladmjölk bra. Om jag kör på särskild sportnäring så brukar jag välja en halv energibar före träning (Jag fullkomligt älskar Clif Bars och High5 Protein Snack Bars – men de är rätt mäktiga, därför tar jag bara en halv). Efter löprundan brukar jag dricka lite sportdryck utblandad av Science in Sport REGO Proteinpulver, plus resten av energibaren. Ett annat alternativ, om jag har ont om plats i väskan, är de nya återhämtningsgelsen Science in Sport Whey20."

Jobba på din flexibilitet

Vi kan inte understryka nog hur viktigt det är att stretcha. Vi tillbringar våra dagar hukade över våra skrivbord men förväntar oss ändå att musklerna ska kunna röra sig i alla riktningar när vi tränar. Det är som att be om att få skador!

Om du stretchar dina muskler så ser du till att du kan röra dig obehindrat i alla riktningar så att musklerna kan arbeta som effektivast och ge dig en större chans att bibehålla din goda löparform.

Marknadsföringschefen: "Precis som många andra löpare så har jag ett knä som krånglar så jag har verkligen fått jobba hårt med att stärka de omgivande musklerna. Jag gör benövningar på ett ben och balansövningar i min träning för att stärka vader, anklar och de omgivande musklerna."