Publicerat inom Cycle
image of SKS raceblades

Stänkskärmar är viktiga tillbehör under höst och vinter. Även om det inte regnar just när du är ute så är vägarna ofta blöta ändå och du kan få vägstänk på dig om du inte har utrustat cykeln med stänkskärmar.

I den här guiden har vi valt ut de bästa stänkskärmarna som Wiggle har i sitt utbud: SKS RaceBlade (långa), och för att det ska vara så lätt som möjligt för dig att montera dem så har vi skapat instruktioner steg för steg med tillhörande foton. Det är bara för dig att följa dem.

*Vi kommer endast täcka monteringen av den bakre stänkskärmen eftersom den är klurigast att få dit.

SKS fit guide

Remove both wheels

Loosen the brake caliper bolt with the allen key and slide in the two metal clips

there are two different lengths of these metal clips, the longer version is for forks that have a very deep width.

The front portion of the mudguards simply clips onto the metal attachment

Slide the stanchions (metal rods) onto the end of the guards

Slide the stanchions on so that they are roughly positioned with a 1/3 of the mudguard between the two

Attach the mudflap with the small plastic screw bolt

.Tighten the bolt with the flat head screwdriver. It doesn’t need to be too tight, be gentle!

Clip the now assembled mudguard to the metal slide clip.

Clip in the metal clips on the lower feet of the stanchions

Remount the rear wheel without the skewer. Then slide the skewer through the hub so that it passes through the metal clip of the mudguard, and then into the hub

Du MÅSTE ta bort snabbkopplingens fjäder helt från båda ändar av axeln. Det beror på att metallklämman förhindrar att fjädern komprimeras inuti snabbkopplingsstommen och därmed gör att du inte kan dra åt snabbkopplingen ordentligt. 

Slide the stanchions of the mudguards up and down until you find a position where they keep the guard away from the tyre all along the guard's complete length....

 

OBS: Om du behöver ta bort hjulet efter att stänkskärmen satts dit så behöver du ta loss stagen från de lägre metallklämmorna med hjälp av plastknapparna på vardera sida. Stänkskärmen kommer då endast att sitta fast i cykeln med den övre klämman nära bromsoket.  

Därefter är det bara att du tar bort hjulet medan de lägre metallklämmorna fortfarande är fästa i navaxeln. Du behöver inte ta bort axeln från navet. När det blivit dags att sätta dit hjulet igen så behöver du justera navet så att emtallklämmorna sitter åt rätt håll (tänk dig att visaren står på klockan två) och låt stagens klämma glida in så att du kan dra åt det hela igen.