Publicerat inom Cycle
disc-brake-cleaning-guide

Skivbromsar är kanske inte den coolaste och mest imponerande delen på en cykel, men en cyklists förmåga att stanna snabbt och säkert bör aldrig underskattas. Smutsiga bromsar, oavsett vilken sort eller vilken cykel de sitter på, är inte alls lika effektiva. Men viktigast av allt, ett dåligt underhållet bromssystem ökar inte bara inbromsningsavståndet (vilket betyder att du måste sakta ner tidigare innan du kommer till en kurva), utan kan också vara farligt.

Det Elsenham-baserade teamet på Crankalicious ger dig denna praktiska guide i 6 steg för att se till att dina skivbromsar är ordentligt rengjorda och underhållna.

 

Tips #1: skaffa rätt sorts rengöringsprodukter

Du skulle inte använda skoputs för att tvätta dina fönster eller hur? Precis lika viktigt är det att använda specifika rengöringsmedel för den cykeldel du rengör.

Innan du rengör dina skivbromsar måste du se till att produkten inte innehåller PTFE eller glansframhävande egenskaper då dessa gör bromsskivornas yta hal, vilket i sin tur påverkar bromsförmågan.

 

Tips #2: se till att du vet vilka delar du ska rengöra

Det finns 4 delar du måste bekanta dig med innan du rengör dina skivbromsar:

  1. De två bromsskivorna (metallskivan som sitter på hjulet)
  2. Bromsbeläggen
  3. Bromsoken (delen som klämmer fast bromsbeläggen runt bromsskivan)
  4. Bromsreglagen och de hydrauliska delarna

Hur ofta du bör rengöra din cykel beror på vad du använder den till och var du förvarar den (om du förvarar den utomhus kommer du att behöva rengöra din cykel mycket oftare än om du förvarar den inomhus).  

Många erfarna cyklister dubbelkollar vilket skick deras cykel är i innan och efter en cykelrunda. De rengör den också regelbundet för att se till att den är säker och fungerar pålitligt.

 

Tips #3: se till att du vet när du ska rengöra cykeln

Ok, vi förstår. Du har precis kommit hem efter en cykelrunda och det sista du vill göra när du är trött, smutsig och illaluktande är att rengöra din cykel.

Men detta är oftast den bästa tiden att göra precis det – innan smuts, lera och salt har torkat in och börjat göra skada.

 

Tip #4: kontaminera inte!

Använd alltid gummihandskar när du rengör dina skivbromsar för att se till att dina bromsskivor inte kontamineras – det kan låta extremt, men smuts och olja från dina händer kan påverka bromsskivornas och bromsbeläggens säkerhet och funktion.

 

Tips #5: kolla så att delarna inte är slitna innan du rengör

Ta bort bromsskivorna, bromsbeläggen och bromsoken från båda hjulen för att se till att de kan rengöras så noggrant som möjligt.

Dubbelkolla så att varje del inte är full av stenar, grus eller liknande och att de inte är skadade, repade, böjda eller har kontaminerats av olja.

Om någon av delarna ser sliten eller dåligt underhållen ut kan du behöva byta ut delarna. Slutligen rekommenderar vi att du lägger delarna på en luddfri handduk medan du rengör dem för att se till att de inte täcks av ludd eller annan smuts under rengöringsprocessen. Det skulle göra hela processen ganska meningslös eller hur?

OBS! Se till att du inte klämmer åt bromsreglaget när hjulet är borttaget eftersom bromsbeläggen kan självjusteras och hamna så nära varandra att du inte får i bromsskivan igen.

 

Tips #6: dags att börja rengöra delarna

  1. Ta bort bromsskivorna, bromsbeläggen och bromsoken från båda hjulen och se till att de kan rengöras så noggrant som möjligt.

  2. Spraya bromsrengöringsmedel direkt på båda sidorna av vardera bromsskiva. Använd en trasa eller en borste för att få bort all smuts och avsluta med att torka dem med en annan trasa så att de är helt rena.

  3. Se till att hjulen fortfarande inte sitter i ramen, spraya generöst med bromsrengöringsmedel på bromsoken och delarna som kopplar samman alla vajrar. Skrubba med en borste eller en trasa för att få bort all smuts som kan kontaminera. Inuti hittar du många rörliga delar och får du inte bort all smuts i närheten av dem kan den smutsen tränga sig in och påverka dessa delar.

  4. Bromsreglagen är precis lika viktiga som bromsskivorna och bromsbeläggen. Det spelar ingen roll om de är hydrauliska eller vajerstyrda utan rengör alla rörliga delar med bromsrengöringsmedel och en trasa eller en borste. Se till att det inte finns någon grus eller liknande inuti mekanismen för att garantera att den fungerar som den ska.

 

Tips #7: var försiktig när du monterar alla delar igen

När du monterar fast alla delar igen kan det vara värt att smörja in alla rörliga delar. Du når lättare alla dessa delar med hjulen, bromsskivorna och bromsbeläggen borttagna.

Se till att inga stenar eller grus har fastnat någonstans i bromssystemet, att rätt delar har smörjts in och att, viktigast av allt, inte fel delar har smörjts in. Om du råkar spraya för mycket smörjmedel så att det kommer på delar som inte bör smörjas in kan du använda bromsrengöringsmedlet du använda innan för att få bort det igen.

Slutligen, om dina bromsar skulle gnissla eller låta konstigt när du har monterat fast alla delar igen har bromsskivorna eller bromsbeläggen troligtvis kontaminerats vid något tillfälle. Om du försiktigt följer stegen ovan en gång till bör ljuden försvinna.

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 07 mar 2018