Publicerat inom Cycle

Det spelar ingen roll om du är en landsvägscyklist, en mountainbikecyklist eller en hängiven pendlare – vintercykling är svårt, tufft och ibland till och med obekvämt men definitivt fortfarande värt det.

Att cykla på tysta, frostiga stigar eller vägar i det iskalla vädret kan vara en uppiggande upplevelse, men trots att du kanske är tuff nog att hantera all kyla och allt regn kommer din cykel att behöva lite extra skötsel och uppmärksamhet för att klarar sig igenom de prövande förhållandena

Mycket regn betyder att stigarna och vägarna kommer att vara fulla av lera och smuts som på något sätt alltid lyckas tränga sig in i din cykels komponenter, vilket runda efter runda kommer att slita mer och mer på just dessa delar. Vägsalt och grus kan också ställa still det för dina komponenter om de inte rengörs ordentligt, medan dina däck lättare utsätts för punkteringar.

För att bekämpa alla dessa väderrelaterade hot måste du vidta extra försiktighetsåtgärder och se till att din cykel är redo för vintern så att den inte rostar eller skadas.

Nästan varje del på din cykel påverkas av de växlande förhållandena och därför kommer denna guide att ge dig ett par huvudsakliga steg att följa för att ge din cykel ett så bra, generellt skydd mot väder och vind som möjligt.

Vi kommer också att ge dig länkar till produkter och guider med mer detaljerad information under varje sektion.

 

Hur du förbereder din cykel inför vintern

Nedan hittar du flera steg som hjälper dig att vinteranpassa din MTB- eller racercykel inför de kallare månaderna, med länkar till produkter och andra guider för ytterligare information. 

 

Skaffa stänkskärmar 

Bicycle mudguard

Stänkskärmar skyddar inte precis din cykel utan de skyddar i första hand dig, men det betyder inte att de är mindre viktiga, särskilt om du använder din cykel för att pendla. Utan stänkskärmar kommer inte bara din fram- och baksida vara täckta i smuts och benen och fötterna kommer att vara helt leriga, utan stänket från dina hjul kommer också att leta sig in i de där svårtotkomliga områdena på undersidan av din cykel. Ditt val av stänkskärmar kommer såklart att bero på vilken sorts cykel du har och vilka förhållanden du kommer att cykla i, så ta en titt på vår köpguide för stänkskärmar för mer råd om hur du väljer rätt stänkskärmar för ju dina behov.

Rengöring, oljning och insmörjning

Detta är din cykels huvudsakliga försvar mot vinterns alla väder. Den kombination av småsten, grus och vatten som finns kvar på din cykel efter en cykelrunda kan snabbt leda till att cykeln rostar, vilket betyder att du kan behöva byta ut flera olika delar, om inte hela cykeln.

För effektivt skydd måste du först tvätta bort all grus och småsten med hjälp av ett allrengöringsmedel för cyklar, som utformats för att avlägsna mestadels av smutsen på komponenterna och ramen. Använd ett allrengöringsmedel för cykels ram, sadel, styrdelar, däck och hjul tillsammans med en bra borste. Om du letar efter ett bra kit med borstar är detta perfekt. 

Nästa steg är att använda ett avfettningsmedel för att få bort lerig olja och fett från din drivlina så att komponenterna fortsätter att fungera effektivt.

Avfettningsmedel är kraftfulla, skarpa produkter som bör endast användas på rätt komponenter, såsom kedjan, kassetten och kedjekransarna, med försiktighet.

Slutligen måste de delar som avfettats oljas in igen, medan gängade komponenter såsom kullager, vajrar, styrlagrets inre delar och din sadelstolpe måste smörjas in på nytt för se till att mekanismen fungerar smidigt och bra. Produkter som den populära ger även dess känsliga delar ett extra skyddslager.

Fyra tips för rengöring av din cykel:

  • Använd alltid specifika produkter för bästa resultat. Ta en titt på vårt sortiment av rengöringsprodukter för att hitta cykelspecifika rengöringsmedel..
  • Använd inte diskmedel då det kan innehålla skadliga kemikalier som kan skada komponenterna.
  • Börja vid toppen av cykeln och jobba dig sedan neråt.
  • Använd en mjuk borste eller en svamp när du rengör ramen och komponenterna för att mjuka upp smutsen.

Lysen

Att ha ett par bra lysen på cykeln under vintern är superviktigt eftersom dagarna är kortare och nätterna längre. Det ökar inte bara din synlighet i trafikten, utan det hjälper dig också att se vägen eller stigen framför dig så att du kan få ut mer av din cykling. Även om du inte har planerat att cykla långt in på natten kommer vinterdagarna att vara fyllda av svaga ljusförhållanden generellt så ett par bra lysen är verkligen värt det. Du kommer att behöva ett lyse med minst 200 lumen för att se en bit av vägen framför dig när du cyklar i måttlig hastighet på obelysta vägar och stigar. är ett bra lyse att börja med, eller kan du kolla in fler lysen här.

 

Bromsar

Dina bromsar är en annan del du bör uppmärksamma under vintermånaderna. Bromsklossarna eller bromsbeläggen kommer att utsättas för all lera, smuts och småsten som fastnar i hjulen och kan slitas ut mycket snabbare i kylan. Varje gång du rengör din cykel rekommenderar vi att du snabbt dubbelkollar bromsklossarna och byter ut dem innan de har slitits för mycket. Ett nytt par bromsklossar kan definitivt ge ditt självförtroende en boost ute på de farliga stigarna, så med tanke på att de inte kostar så mycket är det alltid en bra investering.

 

Kedja

Cycle chain and derailleur

Du kanske inte oroar dig allt för mycket över vilket förhållande din kedja är i – det är ju trots allt bara en kedja eller hur? Nja, inte riktigt. Det du kanske inte har insett är att din kedja för med sig all smuts och grus den plockar upp och för vidare den till hela din drivlina och om några länkar skulle vara skeva kommer de snabbt att förstöra de dyraste komponenterna på din cykel. Det gör det ganska viktigt att hålla kedjan skinande ren och att byta ut den ifall du kan se att den har börjat slitas ut. För att få din kedja att hålla längre rekommenderar vi att du investerar i en kedjerengörare, såsom till exempel. Det är mycket billigare än att byta ut kassetten och växlarna.

Multiverktyg

Om du skulle behöva fixa eller laga någon del medan du är ute och cyklar eller om du försöker göra en reparation hemma i garaget är det perfekt att äga ett bra multiverktyg. De kan lätt packas ner i fickan eller sadelväskan, de kan tas med överallt och de har många olika funktioner – varje cyklist, inbiten eller ej, bör ha ett i hemmet.

Detta  är perfekt att börja med.

 

Pumpar och punkteringskit

Om du cyklar under vintern är det nästan garanterat att du kommer få en punktering förr eller senare så det är bäst att vara förberedd. Det aldrig är kul att laga ett däck ute i kylan en bitter eftermiddag men en bra pump och ett punkteringskit av god kvalitet kan göra det hela lite mindre miserabelt. Denna  är ett bra alternativ, medan detta bör göra reparationen snabb och lätt.

 

Vinterdäck

Michelin tyre

Däcket är cyklistens gränsyta med marken, det förvandlar din kraft och styrning till prestanda, men under vintern ökar dess uppgifter då vatten, is och snö påverkar greppet. Vintercykling är tufft nog utan att halka fram och tillbaka över vägen och ständigt stanna för att laga punkteringar så om du vill få ut så mycket som möjligt av din vintercykling rekommenderar vi att du köper ett par lämpliga vinterdäck. Vinterdäck kommer med hållbarare materialsammansättningar och bättre punkteringsskydd, och den prestanda de går miste om vinner de tillbaka i slitstyrka.

Som landsvägscyklist vill du nog överväga en produkt som eller liknande, medan passar bättre för mountainbikecyklister.

Ett annat alternativ är att minska lufttrycket i dina däck då detta förbättrar greppet och komforten ute på vintervägarna. Det ger inte mycket skydd mot punkteringar, men det kommer att förbättra din cykelupplevelse. 

 

Vinterhjul

Denna sektion är särskilt relevant för de lyckligt lottade cyklister som redan har ett par premiumhjul på sin cykel. Det var säker inte det du ville höra, men att köra runt med dina elithjul mitt i vintern är förmodligen inte den bästa policyn att följa. De dåliga förhållandena betyder att dina kolfiberhjul inte längre kommer att ge dig de prestationsfördelar de vanligtvis ger dig så detta är ett utmärkt tillfälle att ge dina exklusiva hjul en välförtjänt paus. Med det sagt är det definitivt värt att nedgradera dina hjul till ett par slitstarka, billigare hjul under vintern, såsom eller för mountainbikecyklister.

 

Lager på lager

Och såklart, glöm inte att du måste följa med din cykel ut i vinterkylan så det är bäst att klä dig i varma och vädertåliga kläder. Ju relevantare dina kläder är desto roligare kommer du att ha när du cyklar. Här hos Wiggle har vi massvis med kläder i alla prisklasser.

 

Skor

Ett annat vintermåste är att investera i ett par vinterskor för mountainbike- eller landsvägscykling. Att cykla runt med plaskplöta fötter kan försämra både ditt humör och din prestanda, men som tur är har skoteknologierna utvecklats mycket de senaste åren. Ett annat alternativ är att köpa ett par skoöverdrag som hjälper till att skydda mot det värsta av väder och vind. Skoöverdrag sitter, precis som det låter, ovanpå dina vanliga cykelskor för att skapa en vädertålig barriär som skyddar fötterna. 

Om författaren

Bild för Sandra Nordstrom
Sandra Nordström
Publicerad den: 07 mar 2018