Publicerat inom Run och taggat skor, löparskor, Salomon
Salomon Wings Terränglöparskor

Salomons löpare är ett äventyrligt gäng – de springer runt i parken därhemma och tar sig an stora bergskedjor – och allt däremellan. På dessa platser gäller att om du glider bara en aning riskerar du att stuka foten eller ännu värre. Du behöver skor som ger ett ordentligt grepp och det är där Contragrip kommer in i bilden – Salomons patenterade och superhållbara yttersuleteknologi.

Contagrip: Hållbar yttersuleteknologi

Salomon utvecklade Contragrip eftersom de ville vara 100 % säkra på att deras skor skulle ge felfri prestanda – i regn och solsken, på asfalt och sten. Det är en noggrant balanserad blandning av densitet, sammansättning och geometri.

De flesta skorna finns i herr- respektive damversion med extra skydd mot väderleken – du kan kolla in hela Salomons Contagrip-utbud hos Wiggle.

Densitet och sammansättning

Contagrip-sulorna är en mix av olika gummiblandningar med olika densitet. Detta innebär att yttersulans olika zoner är mjukare eller hårdare beroende på var de är placerade. Områden som är benägna att slitas ut snabbare har slitstarka gummiblandningar med hög densitet. Detta gäller till exempel yttersulans kant. Andra områden har lägre densitet för att ge mer flexibilitet och grepp, som till exempel i yttersulans mittparti.


Geometri

Med geometri menas skons generella form och djup samt formen och djupet på dess delar. Den spelar stor roll för att du ska känna dig balanserad och bekväm när du är ute och springer på de ojämna och instabila underlagen i löpspåren.

  • Hål till tå-dropp

Den tydligaste variationen i geometri är häl till tå-droppet – det är lägre för tävlingsskor och skor för tuffare terräng samt högre för träningsskor och skor för mildare underlag. Tanken här är att om du rör dig snabbt på instabil mark så behöver du en stark gravitationskänsla så att du kan springa så snabbt som möjligt utan att vara rädd för att halka.

  • Dobbar

Ännu en aspekt av yttersulans geometri är dobbarna (det utstående mönstret i yttersulan). Tuffare terräng kräver djupare dobbar för att ge bättre grepp och skydda från vassa stenar. Salomon formar även dobbarna så att de enkelt ska stöta ifrån sig jord, vilket gör att du slipper halka på lera som sitter fast på undersidan av skon.

Contagrip-sammansättningen

Sammansättningen, densiteten och geometrin skiljer sig från sko till sko eftersom de är gjorda för lite olika typer av aktiviteter, till exempel landsväg, berg, mjuk och hård terräng.

XA Pro 3D/GTX

Pro 3D-serien använder en kombination av både Contragrip HT (High Traction) och Contragrip HA (High Abrasion). Detta ger en perfekt balans mellan hållbarhet och grepp i alla typer av terräng. Sulan kombinerar egenskaper och densitet från sju olika gummiblandningar med geometri och mönsterdjup som utformats specifikt för de spår du kommer att behöva ta dig an.Speedcross

Speedcross

Speedcross-skorna använder sulan Contragrip M&S (Mud & Snow). Det tydliga, aggressiva dobbmönstret liknar det som finns på ett traktordäck och ger ultimat grepp i de allra lerigaste spåren, tack vare gummiblandningen High Traction Contragrip Compound. Om du kombinerar det med gummits frysresistenta egenskaperna får du den perfekta skon för löpning i kallt och blött väder.Speedcross

 

Fellraiser

Fellraisers superaggressiva dobbar använder ett Chevron-mönster. Det Contragrip som används i Fellraiser är hårdare än det som finns i Speedcross. Detta ökar både skons hållbarhet och stabilitet. Med tanke på sulans aggressiva konstruktion är detta skorna som överraskar mest vad gäller komfort och prestanda på hårda underlag.Fellraiser

Wings Pro

Wings Pro är perfekt för hårt packad och fuktig terräng och är tillräckligt hållbar för att klara av en sväng på vägarna. Perfekt för blöta stenar tack vare sin stora trampyta. Contragrip HT (High Traction) används på de områden som behöver lite mer grepp och Contragrip HA (High Abradion) i de delar som har mest kontakt med marken, vilket ger ökad hållbarhet.Wings Pro (New for 2015)

S-lab sense 4 ultra SG

S-Lab Sense har uppgraderats med ett nytt klossliknande mönster i sulan. Det ger ett utmärkt grepp oavsett om du störtar fram på hårt packad mark eller river upp leran i terrängen. S-Lab Sense 4 har en sammansättning med olika densitet, vilket innebär att det har optimal hållbarhet och grepp. Dobbarna är platta längst ut för att ge en större trampyta i det område som kommer i kontakt med marken. Bättre grepp på stenar innebär dessutom bättre grepp på blöta stenar. Vidare gör skons avsmalnande form att dobbarna enkelt kan skära igenom leran så att du kan få ett ordentligt fotfäste oavsett terräng.S-Lab Sense 4 Ultra SG (New for 2015)

X-Scream 3D

X-Scream-skon har också uppdaterats. Den har en ny 3D Contragrip-sula som ger en perfekt balans mellan grepp och hållbarhet, oavsett om du befinner dig ute på landsvägarna, i trappstegen, på cykelvägarna eller skogsstigarna. Mönstret ger ett otroligt grepp i alla vinklar så att det inte spelar någon roll i vilka riktningar du rör dig. Även om du gräver ner fötterna djupt i en uppförsbacke eller låter jorden stänka på vägen ner får du självförtroende i din fotplacering.X-Scream 3D (New for 2015)

S-lab Fellcross 3

Fellcross är känd för sina aggressiva dobbar på 6 mm. Det är de som gör detta till den perfekta skon för regniga löprundor i kärr och berg. Fellcross lägger allt fokus på prestanda och har utformats och testats i samarbete med löparstjärnan Ricky Lightfoot. Dess geometri är skapad för att skära in i leran samtidigt som chevron-mönstret håller skon på plats. Med S-Lab Fellcross 3 behöver du aldrig känna dig otrygg.S-lab Fellcross 3