Publicerat inom Cycle och taggat cykelskor
product image of Sidi shoe

Wiggles viktigaste råd när du ska köpa cykelskor är, “Köp alltid skor som är bekväma från första stund när du tar på dig dem”. Att cykla i skor som är obekväma och vänta på att de ska ”gås in”leder ofta till obehag och kan till och med resultera i skador. Cykelskor kan inte gås in på grund av det sätt de tillverkas på. Sidi tillverkar alla skor för hand ifrån en stabil läst, ungefär som en gjuten form. 

Varför är storleken så viktig?

Sidi är kända för att tillverka bekväma skor så om du känner obehag så beror det sannolikt på att du valt fel storlek helt enkelt. Det bästa är då att returnera skorna och byta dem till en annan storlek. Olika människor har givetvis olika uppfattning om hur de vill att deras sko ska sitta på foten. En del gillar att de sitter tight, men som regel brukar man rekommendera 5 mm extra utrymme för tårna där fram. 

Cykelskor designas utan kompromisser för att ge bästa möjliga kraftöverföring mellan din fot och pedalen. Högteknologiska material och precisionstillverkningen håller vikten nere och ger styva skor vilket innebär att din rotationsmassa blir lägre men kraftöverföringen större. Därmed kommer du längre genom att trampa mindre.

 

När du tagit på dig dina cykelskor så rekommenderar vi att du ställer dig upp och lyfter hälarna från marken. Om det blir ett glapp mellan hälkappan och din häl/ankel så är skon för stor och då kommer det märkas när du cyklar, speciellt längre rundor. Sidis ”heel retention-anordning” är den perfekta lösningen på problemet.  

Om dina tår tar i framsidan av skon när du lägger all tyngd på foten så är skon med största sannolikhet för liten. Detta beror dock givetvis också på dina egna preferenser men de flesta cyklister gillar att ha lite utrymme för tårna där fram.  Om du kan vicka på tårna alltför mycket är det nog stor chans att skon är för stor. 

Storlekstabell

Storleksguiden för Sidis skor finns på respektive produktsida och den har tagits fram för att hjälpa dig göra rätt val när du funderar på vilken storlek du behöver.  

Prova skorna med de strumpor som du tänkt använda när du cyklar sedan. Tjockare eller tunnare strumpor kommer inte ge samma känsla som du behöver när du provar ut skorna. 

Det är viktigt att komma ihåg att skor ifrån Sidi inte är mindre än andra skor, trots envisa rykten som cirkulerat under åren. De är helt enkelt bara mer precisa. Sidis design fokuserar på att ge cyklisten ett par skor som inte rör sig när de väl sitter på foten. Sidis hela storlekar skiljer sig åt med 6 mm mellan varje full storlek. Därför tillverkar de även halva storlekar för att kunna ge en så precis passform som möjligt.  Det är meningen att cykelskor ska sitta tight så att de omsluter foten perfekt. Sidis standardmodeller är baserade på en D-fotbredd. 

Example of size guide

Specialmodeller

Mega

De här skorna från Sidi är framtagna för att erbjuda extra volym. De är 4 mm bredare över mitten av foten (EE-EEE-bredd (wide/extra wide)). Även hälkoppen är bredare och skons öppning är större. Detta kommer väl till pass ifall du är en storlek 44 till exempel, men den sitter lite tight där fram eller omrking fotvalvet. Då är en Mega att föredra.

Mega-modellen passar också cyklister som använder tjocka iläggssulor, så de är inte bara till för de med bredare fötter. 

Damspecifik modell

Sidi är väldigt stolta över att ha tillverkat damspecifika cykelskor ända sedan 1960-talet så de vet utan tvekan vad de sysslar med. De har koll på den kvinnliga anatomin och vet vad som behövs när man trampar.

Sidis dammodell har en mindre och smalare läst men den har även modifierats på andra sätt för att passa bättre runt den kvinnliga foten. Dessutom har skon ett smalare häl- och ankelparti för att omsluta foten tightare. Teknologi är förstås A och O när man tillverkar cykelskor och det har de inte tummat på heller när det gäller dammodellen. De har samma unika stängningssystem och sulor som herrmodellen.

En vanlig fråga som vi på wiggle för ifrån kvinnliga cyklister är: “Kan jag använda herrmodellen av Sidis cykelskor?”
Svaret på denna fråga är ja, om du har breda fötter hela vägen ifrån hälen fram till tårna. 

Passformssystem

Sidi Heel Retention

Den justerbara anordningen i hälen ger en bättre passform upptill i hälkoppen genom att du drar åt skons baksida och låter den omsluta hälen och ankeln tight. Den drar åt toppen av hälkoppen så att hälen inte rör sig eller halkar till av misstag vid branta stigningar eller sprinter. Anordningen kan justeras med hjälp av två små skruvar som arbetar oberoende av varandra. 

The heel retention device improves the fit at the top of the heel cup

Sidi Calliper-spänne

Den mikrometriska stängningen erbjuder precis justering. Sidi kallar detta för ett calliper-spänne och det kontrolleras genom att lyfta det centrala spännet.
För att öppna spännet helt så lyfter du båda sidospännena samtidigt. För att lossa på spännet något så måste det centrala spännet lyftas helt.

The micrometric closure is adjustable by lifting the central buckle

Tecno II-system

Sidi Tecno II-spännet använder sig av en s.k. ”monofilament-linje”, i likhet med en fiskelina. Det har även ett fintandat kugghjul för smidig justering och en jämn tryckfördelning. Detta gör att du kan få en bättre passform då skons ovansida anpassar sig efter foten. För att öppna mekanismen så trycker du helt enkelt ner upplåsningsknappen framåt.

SIDI’s TECHNO-3 SYSTEM dials in fit along the entire length of the shoe,

Soft Instep Closure System för mjukare stängning

Detta är ett anatomiskt och bekvämt spänne som sitter på skons ovansida och har kombinerats med ett mjukt men samtidigt starkt material för att öka komforten och dina prestationer. Trycket sprids jämnt över fotens ovansida och kan justeras från båda sidor för att uppnå bästa möjliga komfort och passform.Pressure is spread evenly over the arch area

Kompatibilitet med klossar och pedaler

Sidis landsvägsskor är kompatibla med alla klossar med 3-bultssytem vilket betyder att du kan använda klossar från Look (alla modeller), Time (RXS/I-Clic/Expresso), Shimano (SPD SL), Ritchey (Echelon), Wellgo, Campagnolo Pro Fit samt Mavic för att bara nämna några.
Sidis mountainbikeskor är kompatibla med alla klossar med 2-bultssystem som till exempel Shimano SPD, Time Atac, Crank Brothers, Ritchey, Speedplay Frog, Look Quartz, Wellgo SPD-modeller, BBB och många fler.

Speedplay racerpedaler

Sidi erbjuder två olika system för att montera klossar för Speedplays racerpedaler. Det vanligaste är att använda adapterplattan för 3-bultssystem. Sidi erbjuder även en Speedplay-specifik sula på en del av skomodellerna så det kan vara värt att kolla upp det innan du väljer sko. Detta sparar in vikt och ger en lägre sko vilket gör dem smidigare att använda.

Om du är osäker så är du välkommen att kontakta Wiggles kundtjänst som gärna hjälper till att svara på dina frågor. 

* Speedplays racermodeller är Zero, Light Action, X1, X2 och X5