Publicerat inom Triathlon och taggat Speedo, simträning, träningstips

Skörda framgångarna från ett starkare simtag med hjälp av dessa enkla tekniktips

Har du någonsin känt att du aldrig får upp farten under simmomentet? Ett ineffektivt simtag sinkar, tröttar ut och kan göra att du kommer ur kurs när du simmar på öppet vatten, något som både gör dig tröttare och lägger till onödiga distanser. Det är inte direkt en bra kombination när du fortfarande har cyklingen och löpningen kvar.

I den här guiden lär vi dig hur du kan spara på energin och simma snabbare på öppet vatten genom att maxa simtagen och låta armarna jobba effektivt. 

#1 – Använd fingerpaddlar för att förbättra känslan för vattnet

Att förstå vad som utgör en god “känsla” för vattnet är en viktig del när det kommer till förbättringen av din simteknik. Tack vare de exponerade handflatorna och det stegvis ökande motståndet som de skapar så uppmuntrar Speedos fingerpaddlar dig att få en bättre känsla för vattnet i varje fas av simtaget. Du kan använda dem för att förbättra fasen där du “skjuter ifrån” med armarna, jobba på att håll armbågarna högt samt allmänt förbättra din teknik och handplacering.

Handla Speedos handpaddlar här

#2 – Få till händernas form i vattnet

En solid s.k. “catch and pull-teknik” är nyckeln till att få en effektiv koppling till vattnet och skjuta fram genom vattnet. Därför är det bara logiskt att sättet du formar dina händer på kan hjälpa dig ta effektivare simtag.

Idealet? Utspridda fingrar med små luckor mellan dem. En liten ljusstråle mellan varje finger brukar räcka för att få ett bra grepp om vattnet. 

Topptips:

1. UNDVIK större luckor mellan fingrarna. Vattnet kommer då att slinka igenom och minska möjligheten för dig att skjuta fram genom vattnet effektivt. Med andra ord så kommer du ingenvart, åtminstpne inte snabbt.

2. Kläm INTE ihop fingrarna för tätt. Du kan märka att händerna då enklare glider ner under kroppen istället för att föra dig framåt. 

#3  – Börja simtaget från armbågen

Börjar du simtaget från axlarna eller kanske från handleden? Om så är fallet så är det nu dags att sluta slösa viktig energi på en sådan ineffektiv teknik.

Om du börjar simtaget från axeln så trycker du vattnet nedåt istället för bakåt under första halvan av simtaget och dessutom belastar det axlarna mycket mer. Om du istället börjar simtaget från handleden så ger du inte armarna en chans att hjälpa till. Försök istället att börja simtaget ifrån armbågen med fingerspetsarna neråt, håll underarmen vertikalt och behåll handleden fast och solid.

#4 – Använd underarmarna

Med risk för att låta tjatiga så måste vi ändå säga att om du inte använder underarmen ordentligt så går du miste om något i ditt simtag.

Tänk på att hålla underarmen vertikal i vattnet med fingerpsetsarna pekandes nedåt. Detta gör du för att driva vattnet bakåt istället för nedåt där det bara slösas bort. Sikta på att ha handflatan och underarmen pekandes mot väggen bakom dig så länge som möjligt (om du simmar inomhus).

För att få en känsla av hur du kan maxa armtagets ytområde så kan du testa att simma med knuten näve eller hålla i en tennisboll medan du simmar. Du kommer snabbt upptäcka att du behöver använda underarmen mer effektivt för att kompensera för den kraft du inte längre får ifrån dina handflator.

#5 – Använd en dolme under teknikpassen

När du verkligen vill fokusera på dina armtag så ger en extra flytförmåga så att benen höjs och du kan då fokusera mer på själva tekniken i dina simtag. Kombinera den med en , som hjälper dig med andningen så att du verkligen kan fokusera helhjärtat på träningen.

Handla Speedos simträningsredskap

#6 - Förbättra armkoordinationen med en-armsövningar

Vid poolträning så kan en-armstekniken hjälpa dig att förbättra armkoordinationen samt låta dig få upp farten. Såhär gör du:

Håll den vänstra armen utmed sidan i en strömlinjeformad position och börja simma freestyle endast med högerarmen. Fortsätt simma såhär i 25 m innan du återgår till att simma freestyle med båda armarna. Simma ytterligare 25 meter med båda armarna innan du byter till att göra samma sak med endast vänsterarmen, och höger arm i en statisk position utmed sidan. Simma 25 meter och repetera detta 6 gånger. 

#7 - Kolla så att du inte “korsar”

För att få ut maximal effektivitet från dina armtag så bör dina armar hålla sig i linje med axlarna utanför kroppens mittlinje. Är du osäker på om du korsar linjen? Fråga en kompis eller tränare att titta på dig medan du simmar och ta reda på det.

Ett annat alternativ är att bromsa arm- och handrörelserna genom att inkorporera en cath-up-övning när du tränar. Glid med båda armarna utsträckta framför dig mellan simtagen. Om du korsar linjen så kommer du märka att din återhämtande arm nuddar underarmen vid varje simtag.

Sådär! Nu när tekniken är under kontroll så är det dags för utrustningen! 

 

Rekommenderat kit för poolträning:

  • Simklder:  eller 
  • Simglasögon:
  • Simmössa:

 

Rekommenderad utrustning för simning på öppet vatten:

  • Triathlondräkt: eller
  • Våtdräkt: eller
  • Simglasögon:
  • Simmössa: