Publicerat inom Run och taggat OCR, terränglöpning, löparkläder, accessoarer

Hinderbanelopp (OCR) är i bästa fall leriga och under vinter och vår kan det bli särskilt kallt och blött. Men den extra leran skrämmer inte bort folk utan ger istället ännu en dimension till sporten. Likväl är det viktigt att hålla sig så varm och torr som möjligt för att kunna få ut all njutning från en vinterhinderbana. Här är vår guide till den bästa utrustningen för blöta lopp.

Till att börja med...

Det första vi vill understryka är att det är viktigt att ta med ett klädombyte och att förvara det nära mållinjen så att du blir varm och torr så fort som möjligt efter avslutat lopp. Det är inte ofta det finns duschar vid ett hinderbane- eller terränglöpningslopp men det kan ändå vara en bra idé att ta med en handduk. När du väl bytt om till rena, fräscha kläder och blivit torr kan du lägga det smutsiga ombytet direkt i en plastpåse eller tvättkorg.

Halsvärmare

Om du har sett bilder från hinderbanor tidigare kan det hända att du lagt märke till att många har på sig halsvärmare. De skyddar mot både vind och regn och kan användas på flera olika sätt. Under höst- och vinterträningen kan en tight polyestermössa vara en god investering, då den är mer effektiv än en yllemössa när det regnar.

The Ultimate Gear Guide for Winter OCR and Trail Running

Tröjor

T-shirts i bomull lär inte hjälpa dig under ett vinterlopp. De är för absorberande när det är blött ute och kommer bara att bli tyngre och kallare ju längre tiden går. Det du behöver är en löpartröja eller väst som leder bort fukt från huden. Om du tar med dig fler än en i väskan kan du i ett sent skede avgöra vad du ska ta på dig. Om det till exempel är en relativt varm dag kan du välja att lämna ditt merinounderställ i bilen.

The Ultimate Gear Guide for Winter OCR and Trail Running

Tights & strumpor

Om du deltar i ett vinterlopp i terränglöpning kanske du föredrar ett par ordentliga löparshorts men om du ska springa hinderbana kommer du att behöva lite extra skydd. Ett par bra kompressionsstrumpor kan till exempel förhindra skador genom förbättrad blodcirkulation samt förebygger uppbyggnad av mjölksyra. Vadskydd fungerar bra ihop med kompressionsstrumpor och ger extra stöd samt minskar tröttheten under och efter tävling. Löpartightsen fyller i princip samma funktion samtidigt som de skyddar när du kryper under eller klättrar över hinder. Återigen: leta efter snabbtorkande material som inte håller kvar för mycket vatten. Det finns olika versioner för män och kvinnor.

The Ultimate Gear Guide for Winter OCR and Trail Running

Handskar & accessoarer

Det finns ett par olika slags accessoarer som kan hjälpa dig i hinderbanan. Det är inte alla som tycker om att springa med handskar men de kan ge dig mer grepp när du ska ta dig över hinder och skyddar dina händer. Handskar med korta fingrar är bättre för fingerfärdigheten och kan utgöra en stor skillnad när det gäller att ta sig an olika hinder. Du kommer att behöva ett par som är ganska rejäla och som inte suger åt sig för mycket vatten. Lizard Skins är lite av en favorit bland många hinderbanelöpare. Slutligen, om du vill ha ännu lite skydd, kan du testa armvärmare som gör att du slipper skrap- och skrubbsår när du kryper och klättrar.

The Ultimate Gear Guide for Winter OCR and Trail Running

Har du registrerat dig för ett hinderbanelopp? Kolla in vår evenemangskalender för att se vad som är på gång!