Publicerat inom Cycle och taggat landsväg, hjul

Varför ska du uppgradera hjulen?

Att uppgradera hjulen på din cykel är ett snabbt och enkelt sätt att drastiskt öka hastigheten och kvaliteten på din cykelupplevelse. I den här guiden har vi tagit en koll på varför hjulen gör så stor skillnad och vad du ska leta efter när du ska uppgradera. Nästan alla racercyklar mår bra av att få nya hjul. Förutom ifall du hare n supercykel som kostar multum så är det stor chans att de hjul som din cykel levererades med inte är de bästa som marknaden kan erbjuda. Men varför ska man då upgradera sig? Vad är fördelarna prestationsmässigt?

Vikt

Den största skillnaden när du uppgraderar dina hjul är den minskade rotationsmassan. Dina ansträngningar när du trampar får hjulet att snurra och ju tyngre de är desto större ansträngning krävs för att få dem att snurra. Detta innebär att det märks tydligare när du minskar vikten på hjulen än på ramen till exempel. Genom att minska vikten på hjulen så behöver du inte anstränga dig lika mycket, eller så kan man saga att du kommer längre/snabbare med samma ansträngning. Det är vad vi kallar uppgradering!

Viktreduceringen kommer oftast utav de material som används vid tillverkningen av hjulet. Mer sällsynta material som kolfiber och titan till exempel, har gjort det möjligt att tillverka hjul som är lika starka som versioner i legering men avsevärt mycket lättare.

 

Aerodynamik

Nästa stora fördel med att uppgradera hjulen är aerodynamiken. Om du tar dig en titt på tempocyklar t.ex så ser du att de ofta har hjul med djupa fälgsektioner och platta ekrar. Fördelen med dessa är att de ”skär” genom luften mycket bättre än vanliga fälgar som du hittar på de cyklar som masstillverkas. Men Aerodynamiska fälgar är inte bara för tempolopp utan de passer även utmärkt till landsvägscykling och tävlingar av andra slag eftersom du kommer fram snabbare utan att slösa med energin.

Dock så finns det två huvudsakliga nackdelar med fälgar med djupa sektioner. Först och främst så blir hjulen tyngre pga. den ökade materialmassan. Dessutom så kan cykeln bli svårare att kontrollera i stark sidovind eftersom fälgprofilen är djupare. Med det i åtanke så finns det alltid något man måste kompromissa med. Under vindstilla dagar på plana banor (som exempelvis vid tempolopp) så kan du använda diskhjul. Om du däremot cyklar i branta stigningar så är det bättre att använda fälgar med en låg profil så att hjulens vikt reduceras. Ett bra mellanting är fälgar med ett djup omkring 50 mm eftersom de ger en bra balans mellan aerodynamik och en acceptabel vikt.

Navlager

Fälgarna är den viktigaste faktorn när det kommer till aerodynamiken men när det gäller att minska rullmotståndet så kan man vinna en hel del fördelar med hjälp av att justera navet. Om du uppgraderar till navlager av riktigt hög kvalitet så hjälper du hjulen att rotera snabbare och lättare och dessutom kommer de att gå tystare. Ett byte av hjul innebär ofta en uppgradering ifrån konlager till kassettlager. Kassettlager täcks av en tätad enhet vilket gör det svårare för vatten och smuts att komma in och förstöra lagren. Kassetten som lagren sitter i kan sedan enkelt tas ut och bytas innan skador hinner uppstå. Du slipper dessutom justera lagren, vilket oftast är fallet med konlager.

Hjulets evolution…

Varje år strävar tillverkarna inom cykelindustrin efter att förbättra sina produkter när det gäller vikt, aerodynamik, känsla och utseende. Hela tiden pågår det banbrytande utveckling och förändringar. Även om dina hjul var det senaste i branschen för några år sedan så är chansen stor att det nu har kommit ny teknologi som har förbättrat produkterna ännu mer. Om du är ute efter att ”revolutionera” din cykel så är det en bra början att byta hjul.

Den goda nyheten är att det inte endast är de dyra hjulen som drar fördel av de nya teknologierna. Den teknologi vi ser hos de nyaste och dyraste hjulen idag finns i många fall hos de lite billigare hjulen endast något år efteråt. Därför behöver du inte vara stenrik för att kunna ta del av de nyare teknologierna och chansen är stor att du får ett hjul med bättre teknologi än för ett par år sedan, även om du bara köper det billigaste.

Matcha dina hjul utefter dina prestationer…

Alla börjar någonstans och försöker sedan förbättra sig. Därför är det bara logiskt att uppgradera utrustningen i takt med att du själv blir bättre. Genom att uppgradera hjulen på cykeln så förbättrar du i de flesta fall cykelns prestanda avsevärt. Detta kan ha särskilt stor inverkan ifall du har börjat med en enkel nybörjarcykel och nu vill få ut mer av cykeln.  

Se det som att din uppgradering ska matcha dina prestationer. Ju bättre du blir, desto större skillnad kommer du att märka ifall du byter hjul.