Publicerat inom Cycle och taggat mtb, hjul, komponenter
mountainbikehjul

Att uppgradera komponterna på cykeln kan innebära en markant förbättring av känslan, prestandan och utseendet. Hjulen är ofta en av de första uppgraderingar man gör så vi har tagit en titt på varför din mountainbike kan gynnas av ett par nya hjul och vad du bör hålla utkik efter.

Varför uppgradera dina MTB-hjul?

En uppgradering av mountainbikehjulen har ett antal fördelar och vi har valt ut bara några av dem. 

Hjulstorlek

Den optimala storleken på mountainbikehjul är en debatt i sig, men det finns definitivt en genomgående trend mot större hjulstorlekar, i synnerhet mot 650b-standarden. Vi tar en närmare titt på detta i vår köguide för mountainbikehjul, men om du för närvarande rullar runt på 26-tumshjul på din mountainbike kan en uppgradering till 650b eller 29 tum innebära betydande fördelar. Du bör dock tänka på att det krävs mer än bara ett par nya hjul när man uppgraderar hjulstorleken – du kommer även att behöva en större ram och framgaffel för att allt ska passa ihop.

3 different size Shimano wheels on display

Lägre vikt

Med en växande trend mot större hjul har det uppstått en ökad efterfrågan efter lättare material. Större hjul gör att det går smidigare att rulla över föremål men de har även en nackdel i och med att rotationsmassan ökar. Storleken gör att hjulet måste rotera en större massa i varje varv, vilket kräver större ansträngning.

Teknologiförbättringar har underlättat den här viktminskningen – kolfiber, starkare och lättare legering samt titan har alla lett till lägre vikt. Genom att uppgradera dina hjul kan du dra ner ordentligt på vikten och därmed minska den kraft som krävs för att få upp farten.

Part of a lighter weighted wheel

Förbättrad navteknologi

Navens kvalitet har en betydande effekt på hjulens vikt, rotationsmotstånd och styvhet. Ett uppgraderat nav har troligtvis bättre lager, eventuellt kan det röra sig om kassettlager som lär hålla längre och är enklare att byta ut när de väl slitits ut.

MTB-nav håller även på att genomgå en designmässig förändring. Traditionella axlar på 135 x 10 mm med snabbkoppling byts numera ut mot större, styvare och starkare genomgående axlar på 142 x 12 mm. Detta har lett till att navens känsla, styrka och hållbarhet förändrats markant. OBS: Innan du uppgraderar design på axeln bör du se till att ramen och framgaffeln har rätt gaffeländar som passar med denna typ av nav.​

Various mountain bike hubs in different colours

Slanglösa hjulset

En av de största förändringarna för mountainbikehjul på senare år är tillkomsten av mer prisvärda och lättare paket för slanglös användning. Man kan köra slanglösa däck på icke-slanglösa fälgar med hjälp av ett konverterings-kit, men om du uppgraderar till slanglösa fälgar kan du bli av med en hel del vikt, och ibland köra med lättare icke-slanglösa däck. På samma sätt som man kan uppnå lägre vikt med nya fälgmaterial kan man bli av med en icke oansenlig mängd rotationsvikt genom att byta till slanglöst.

A wheel rim and a conversion kit

Fälgprofiler

En uppgradering av mountainbikehjulen kan även vara en konsekvens av att du förändrat din cykelstil eller disciplin. En övergång från crosscountry till aggressiv allmountain-cykling kan till exempel innebära att du behöver mer rejäla fälgar och fler ekrar för att kunna hantera den ökade belastning som ditt hjulset utsätts för. Välj då ett par hjul som tål den typ av cykling du har tänkt ägna dig åt.

Image of three different wheel rims

 

Ny teknologi och "nedsippringsteorin"

De goda nyheterna är att oavsett vilken budget du har så kan du dra fördel av att uppgradera dina MTB-hjul, detta till följd av den så kallade ”nedsippringsteorin”. Den syftar på att det inte tar lång tid förrän ny teknologi som tar sig in på marknadens topprodukter även börjar påverka produkter med en lägre prislapp.

Det gjorde att det bara tog några år innan de nya material, de bättre lager och den slanglösa teknologi som brukades på de dyraste hjulen även började användas på de lägre stegpinnarna. Detta resulterar i att den nyare versionen troligtvis kommer att vara en uppgradering av den gamla, även om du håller dig till samma prisklass som på de äldre, utslitna hjulen.

Utrustning som matchar din förmåga

Mountainbike är en sport som belönar dem som övar, dem som är äventyrliga och dem som vill lära sig mer. I takt med att din förmåga förbättras kommer du upptäcka att du får ut mer från cyklingen, förutsatt att du även använder bättre utrustning. 

Så belöna dig själv när du tar steget upp till nästa prestationsnivå och uppgradera dina komponenter för att dra nytta av ännu fler fördelar.

2 cyclists riding through a woodland area