Publicerat inom Swim och taggat Våtdräkt, neopren, öppet vatten, Predator, Sonar, 3.8, Alpha
A woman adjusting her Orca wetsuit by the sea

Vad är det som gör Orcas våtdräkter så snabba i vattnet? Det är en fråga som Wiggles Suzannah Cranwell besvarar i denna utmärkta guide genom att förklara de olika teknologier som Orca använder sig av i tillverkningen av sina snabba, lätta och otroligt bekväma våtdräkter.

De senaste åren har Orca arbetat med att utveckla och skapa ett våtdräktsmaterial som kan göra dig snabbare bara genom att du tar det på dig. I år har Orca lanserat resultatet av detta arbete, nämligen ett revolutionerande och superlätt neoprenmaterial som de kallar 0.88 Free. Det erbjuder mer stretch och flexibilitet än något annat våtdräktsmaterial tidigare och det känns helt fantastisk!

Orca har genomfört noggranna tester med 0.88 Free och de är övertygade om att när du väl drar upp dragkedjan på våtdräkten så kommer du häpna över hur bra du kan prestera. Här är lite av det du kan förvänta dig:

Orca har kombinerat 0.88 Free med sina andra marknadsledande materialteknologier för att skapa en kollektion som visar vägen när det gäller flytförmåga, flexibilitet och värme. Men vad är det egentligen som gör dessa material så snabba? 

Låt oss presentera 0.88 Free – flexibilitet och värme i ett

Precis som namnet antyder så är Orcas 0.88 Free endast 0,88 mm tjockt. Flexibiliteten i materialet innebär att det både känns och ser ömtåligt ut, men i verkligheten så är det väldigt robust, värmande och ger en otrolig känsla för vattnet. Tro mig, du kommer att ge upp långt innan din våtdräkt gör det!

A list of statements to show the benefits of the new Orca material

Flexibilitet

0.88 Free används i ärmarna och på axlarna i nya PredatorAlpha tar det ett steg längre med 0.88 Free även på underärmarna och sidorna av ryggen (latissimus dorsi). Dessa är områden som behöver vara mer flexibla så att du kan ta ut armtagen ordentligt och simma mer effektivt. Extra flexibilitet betyder också att du inte behöver ta i lika mycket för att sträcka ut armarna så du blir inte trött lika fort. Dessutom så kommer du kunna få upp farten och ta fler armtag vilket förbättrar dina tider. 

A woman preparing for a swim in Orca kit

Värme

Materialet är konstruerat i 5 lager, vilket innebär att det isolerar riktigt bra. För att ytterligare öka de värmande egenskaperna så har Orca lagt till en patetnterad och värmereflekterande titanbeläggning. Detta är perfekt när du tränar under kallare dagar så att du kan hålla dig till träningsschemat och lägga en bra grund för en framgångsrik tävlingssäsong. 

Låt oss introducera Exo-Lift för utmärkt flytförmåga

Din profil i vattnet påverkar dina resultat något enormt. Du behöver se till att kroppen alltid befinner sig i en så effektiv ”sparkposition” som möjligt så att du kan simma snabbare och spara på energin. Så, för att hålla benen och höfterna på rätt höjd i vattnet så behöver du hjälp av våtdräktens flytförmåga. “Exo-Lift” är Orcas hemliga vapen i det avseendet. Det används runt höfterna, rumpan och vaderna i kollektionens riktiga höjdare: Predator. Exo-Lift är ett 4 mm tjockt material i flera lager och det består av 39-cellig Yamamoto-neopren som inte absorberar vatten alls och ger dig fullt stöd genom hela simturen. A woman on a beach in an Orca wetsuit

Exo-Lift – för utövare på avancerad nivå

Orca ger Exo-Lift-materialet ännu bättre flytförmåga genom att ge det en supersnabb SCS Nano Ice-beläggning som även tar bort behover av ett foder på insidan. En väldigt stor del av Predator består därför helt av vattenavstötande neopren så att vattenabsorberingen är nästintill obefintlig och du kan simma riktigt fort!

För att ytterligare framhäva Exo-Lift så kan jag berätta att materialet ger en unik styvhet i benen vilket gör att du kan sparka effektivare ifrån knäna. Dessutom har Orca lagt till extra paneler på vardera sidan om den främre Exo-Lift-panelen för att du inte ska “rulla” lika mycket åt sidorna i vattnet. Du kommer i princip att förbli i den mest strömlinjeformade och effektiva (alltså snabbaste!) simpositionen som möjligt. 

A swimmer in action wearing an Orca swimming cap

Exo-Lift – för utövare på medelnivå 

Om du vill ta din triathlonträning till nästa nivå så är Exo-Lift (som återfinns hos Predator) för dig. Men, om du istället vill hålla dig på en lite lägre nivå någonstans i mitten så bör du ta en titt på nya 3.8 och Sonar. Båda våtdräkterna finns i en version för dam och en för herr eftersom de olika könen tenderar att placera sig olika i vattnet och därmed behöver olika mängd flytförmåga i sin våtdräkt.

Orca har gjort allt de kan för att kunna erbjuda en så perfekt balanserad flytförmåga som möjligt, men det finns även andra finesser! Hydrolite-panelerna (som återfinns i alla Orcas våtdräkter) är både väldigt flexibla och belagda med SCS-beläggning (SCS Nano Ice hos Predator) för att hålla vattenabsorberingen till ett minimum. Detta innebär att våtdräkten får mer stretch och är enklare att ta av vid bytena.