Publicerat inom Cycle och taggat motionslopp

Utmana dig själv i ett motionslopp

Motionslopp är evenemang som organiseras för att motivera dig och andra cyklister på olika nivåer att ge sig ut, ha roligt och få dig att inse att du klarar mer än du kanske tror. Varje lopp har olika distanser och svårighetsgrader att välja mellan så det finns verkligen något för alla. Vi har satt ihop en checklista åt dig, så att du vet vad du bör tänka på innan du ställer dig på startlinjen och kan få ut så mycket som möjligt av det lopp du valt att ställa upp i .

Checklista:

 1. Cyklar
 2. Hjälmar
 3. Solglasögon
 4. Sportnäring
 5. Cykelskor
 6. Cykeltröjor
 7. Vattentäta jackor
 8. Slangar
 9. Kolsyrepumpar
 10. Däckjärn
 11. Verktyg

Ta en titt på respektive kategori i vår checklista här nedan för att läsa mer om vad du ska tänka på. Och du, lycka till med förberedelserna nu och ge järnet!

Cyklar

Många cyklister väljer att cykla på en vanlig racercykel av standardmodell men det finns även andra typer av racercyklar som tagits fram för att vara snabba, lätta och mer bekväma för längre distanser, vilket kan vara bra för den här typen av evenemang.  De cyklarna har oftast en mer avslappnad konstruktion där du kan cykla i en mer upprätt position. En annan sak att tänka på är att underhålla cykeln regelbundet. Kolla över bromsarna så att de fungerar som de ska och inte är slitna till exempel, och se till att växlarna går smidigt. Om du inte är så bra på detta själv så är det värt att lämna in cykeln på service innan du ska delta i loppet.

 

Hjälmar

Racerhjälmar är obligatoriska i alla lopp och det är det första du bör bocka av på checklistan. Moderna hjälmar är designade med aerodynamik i åtanke och låter luften gå över huvudet när du cyklar fort, något som även håller dig sval och bekväm.  

Den bästa hjälmen är helt enkelt den som passar dig bäst, så se till att du mäter huvudet innan du köper hjälm. Det går dock att justera storleken något på de flesta hjälmar i efterhand.

Solglasögon

Ett par cykelspecifika solglasögon kan vara bra att ha som skydd mot sol, vind och regn under vägen. Det viktigaste är såklart själva sikten och det finns olika typer av glas att välja mellan: klara glas för molniga förhållanden, och tonade glas för soliga förhållanden till exempel.  En annan viktigt sak att tänka på är stabiliteten. De måste hålla sig på plats medan du cyklar så välj ett par som är både bekväma och som sitter säkert. Wiggle säljer solglasögon ifrån flera stora märken såsom OakleyAdidasRudy Project och våra egna dhb.

Sportnäring

Om du vill få ut så mycket som möjligt av det lopp du deltar i så är det bra att ha grundläggande näringskunskaper. Vad du stoppar i dig påverkar din kropps resultat och ju bättre koll du har på vad du bör äta, desto bättre kan du prestera.  Din kost kan faktiskt hjälpa till att minska risken för skador eftersom dina muskler då är i bättre form för att orka simma, cykla, springa eller vad det nu är du har tänkt ge dig på för utmaning.

Energidrycker förser kroppen främst med kolhydrater så att du kan hålla energinivåerna i schack under intensiv, fysisk träning. Energigels är perfekta för motionslopp eftersom de kommer i små förpackningar som är lätta att ta med sig. Energibars passar bra före och under lopp. De innehåller långsamma och komplexa kolhydrater så att du orkar hålla igång.

Cykelskor

Cykelskor finns i flera storlekar och bredder för att passa olika typer av fötter. Storlekarna kan skilja mycket mellan tillverkare så det är viktigt att alltid gå efter den storleksguide som tillverkaren tillhandahåller. Sidi och Mavic brukar till exempel tillverka skor som är något smalare än andra märken som Shimano, Pearl Izumi och Spiuk. Om inget annat anges i produktbeskrivningen så är skorna av normal bredd och volym. Shimano har bredare modeller och Sidi har en modell som heter Sidi Mega som erbjuder mer volym. Andra märken som Northwave och DMT har lite mer utrymme vid tåpartiet både när det gäller volym och bredd.

Cykeltröjor

Cykeltröjor som är framtagna för landsvägscykling är tillverkade i fuktavledande material och har oftast 3-4 fickor på ryggen för förvaring av gels, verktyg, extra tröjor mm. Det finns tröjor med trekvartsdragkedja som ger extra ventilation vid stigningar eller varmt väder, så att du slipper ta av dig hela tröjan för att svalka dig. Ju mer pengar du lägger på din cykeltröja, desto bättre material får du, och tröjan har i regel en mer avancerad konstruktion.

Vattentäta jackor

Tänk på att vi inte kan styra över vädret, så var alltid beredd på att det kan börja regna även sommartid trots att solen sken på morgonen. Investera därför i en vattentät cykeljacka så att du kan hålla dig bekväm även när regnet börjar falla. Wiggle har ett brett utbud av vattentäta jackor tillverkade i avancerade kvalitetsmaterial så att du kan få det bästa när det gäller andningsförmåga och skydd.

Slangar

Vi rekommenderar att du tar med dig minst 2-3 reservslangar när du ska delta i ett motionslopp av något slag eftersom man aldrig vet om eller när en punktering dyker upp.  Det du ska tänka på när du väljer slang är storleken och vilken typ av ventil du har. Det finns två typer av ventiler: Presta och Schräder. Wiggle har slangar med båda ventiltyper och i en mängd olika storlekar. Förutom reservslangar så rekommenderar vi även att du tar med dig däckjärn och en lättare cykelpump.

Kolsyrepumpar

Kolsyrepumpar är ett alternativ till traditionella cykelpumpar och passar dig som vill få jobbet gjort snabbt och enkelt. Med hjälp av kolsyrepatroner   så pumpar den här typen av cykelpumpar ett däck på endast ett få sekunder så att du får tillräckligt med luft i däcket för att ta dig hem.  De passar perfekt under lopp som går på tid och där du vill komma iväg så fort som möjligt och slippa vänta på att däcket ska pumpas.

Däckjärn

Tdäckjärn används för att få av däcket ifrån fälgen. De flesta däckjärn är tillverkade i plast och är framtagna för att vara flexibla och kunna böjas när de utsätts för tryck. Se till att packa ner 2-3 däckjärn i din sadelväska så att du har dem ifall du råkar ut för en punktering och behöver få loss däcket ifrån fälgen.

Verktyg

Multiverktyg är perfekta för lopp eftersom de är både lätta och kompakta. De har en mängd olika insexnycklar som hjälper dig att reparera och justera de flesta komponenterna på din cykel så att du kan ta dig i mål även om något skulle gå snett.