Publicerat inom Cycle och taggat cyklar
image of Verenti Belief road bike

Välkommen till Wiggles cykelstorleksguide

Det är viktigt att få rätt storlek på cykeln. Om passformen är bra blir cykeln bekvämare, snabbare och lättare att hantera. Denna Wiggle-guide gör det enkelt att välja rätt storlek på din cykel och förklarar hur du använder de specifika storlekstabellerna för varje cykelmodell. Om du är en erfaren cyklist som vet vilken cykelstorlek och geometri du föredrar finns det storleksguider på respektive produktsida.

Om du fortfarande inte är säker - inga problem! Det är bara att boka en tid för att prata med en av våra experter, som kommer att ringa tillbaka för att diskutera storlek och allt annat du kan tänkas vilja veta. Vårt kvalificerade team av mekaniker kontrollerar sedan individuellt varje order mot mätningar som tillhandahålls av dig för att se att storleken du valt är korrekt. Ytterligare en anledning till att du kan ha fullt förtroende när du köper en cykel från Wiggle!

Hur väljer jag rätt cykelstorlek?

Cyklar mäts och definieras i allmänhet av längden på sadelröret - den del av cykeln som sadelstolpen (och sadeln) glider in i. Traditionellt ges denna mätning i centimeter för landsvägscyklar, och i amerikanska tum (inches) för mountainbikes, men vissa cyklar är också dimensionerade: small, medium, large etc.

Det är inte alltid den mest exakta guiden, så det är viktigt att kontrollera vilken höjd det individuella cykeldiagrammet avser samt dina egna mått och proportioner.

Vilka mått behöver du?

Det finns tre mätningar som kommer att hjälpa dig att välja rätt cykelstorlek: din längd, insidan av dina ben och din räckvidd.

Framlutningshöjd

Insidan av dina ben kommer att avgöra din framlutningshöjd - det är avståndet mellan det övre röret på cykeln och ditt skrev precis framför sadeln. Vi föreslår ett avstånd på minst 2 tum för att göra det möjligt för dig att hoppa av snabbt vid behov.

Omfång

Om din längd och insidan av benet hamnar mellan två storlekar ska överkroppen vara den avgörande faktorn eftersom din räckvidd till styret kommer att påverkas av båda längderna. För att räkna ut om du har en lång eller kort räckvidd, måste du bestämma ditt "apindex" - detta är ditt armspann minus din längd.

  • Om du har ett  positivt apindex (dvs ditt armomfång är större än din längd) föreslår vi att du går till den större av storlekarna.
  • Om du har ett negativt apindex (dvs. ditt armomfång är större än din längd) föreslår vi att du går till den större av storlekarna.

Till exempel: 152 cm (armomfång) - 163 cm (höjd) = -11, så ett negativt "apindex" och du bör välja en mindre ram om du hamnar mellan två storlekar.

Behöver jag en damcykel eller en unisex-cykel?

Svår fråga! I genomsnitt har kvinnor längre ben och kortare överkropp än män i samma höjd, så damcyklar har ett kortare topprör för att inte cyklisten ska känna sig för utsträckt. De brukar också komma med smalare styre och damsadlar.

Men människor är inte "genomsnitt" och en cykel bör ha den perfekta passformen för dig individuellt, oavsett om det är en unisex-cykel eller en damcykel.

Som en allmän regel: om du är kortare än cirka 165 cm eller har känt dig alltför utsträckt på herr-/unisex-cyklar tidigare kan du vara mer lämpad för en damcykel, som erbjuder mindre storlekar. De flesta kvinnor kommer att kunna välja alla cyklar och då hänvisas till våra allmänna storlekstabeller nedan och de enskilda cykelsidorna.

Hur väljer man rätt storlek på en barncykel?

Barncyklar mäts på ett annat sätt än vad cyklar för vuxna gör. De delas vanligtvis upp i åldersgrupper och hjulstorlekar. Här nedan hittar du några punkter som är viktiga att tänka på när du väljer cykel till ditt barn:

  • Använd aldrig barnets ålder som enda faktor då du väljer cykel, eftersom detta endast ska ses som en fingervisning. Om ditt barn är längst i klassen måste ni kanske välja en storlek större på cykeln!
  • Barnets längd och måtten för insidan av benet är fortfarande viktiga faktorer när ni ska välja storlek på cykeln.
  • Det är vanligt att man letar efter en cykel som barnet kan “växa med”. Försök att undvika detta, eftersom du inte vill avskräcka ditt barn från cykla på grund av att cykeln är för stor.
  • Tänk på att alltid kontakta oss om du behöver hjälp!

Cykelstorleksguide

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 30 jul 2015