Publicerat inom Triathlon och taggat våtdräkter, Zone3
Zone3 Performance: Guide till snabba övergångar

Efter månaders träning och förberedelser har du precis tagit dig upp ur vattnet och går in i första övergången efter att ha genomfört din bästa simdel hittills. Det sista du vill nu är att slösa en massa onödig tid i övergången genom att fumla runt och brottas med din våtdräkt.

Övergångarna är något som kan ske instinktivt och oerhört snabbt om du förhåller dig till det på rätt sätt. Förhoppningsvis kommer du att sätta dem efter att ha läst den här guiden – eller varför inte börja med att titta på vår videoguide för övergångar?

Här nedan har vi sammanställt en lista med de bästa tipsen för att hjälpa dig att ge dig iväg på cykeln på nolltid.

Få inte panik

Liksom vid många tillfällen i ett triathlon är det värsta du kan göra att bli nervös och drabbas av panik när du kommer upp ur vattnet. Det kan hända att hela familjen står och hejar eller att övergångsområdet är fullproppat med folk, men oavsett vilket är nyckeln att behålla lugnet och fokusera på att ta sig upp på sadeln så fort som möjligt. I de flesta triathlon finns det gott om plats att ta sig upp ur vattnet och den nämnda situationen uppstår mest i tävlingsinriktade elitlopp.

Triathletes emerging from the water after the swim section of a race

Res dig och hitta riktningen

När du kommer upp ur vattnet kommer du helt klart känna dig lite yr. Det gör man efter att ha gått ut hårt i simningen med konstant roterande huvudrörelser. Här kan du avvara en sekund åt att navigera dig genom att fokusera på andningen.

A woman standing up after finishing the swim section of a triathlon race

Dra ner dragkedjan

När du börjar springa mot övergångsområdet kan du knäppa upp kardborrebandet i nacken och dra ner dragkedjan på våtdräkten genom att använda snöret. Öva på detta före tävlingen så att du känner dig säker på hur du ska göra. Vissa våtdräkter har en dragkedja som går nedåt och andra en som går uppåt. De förstnämnda är ofta enklare att använda och ta på sig men de flesta elitidrottare använder den uppåtgående dragkedjan för att den ska släppa snabbare samt för att förhindra att dragkedjan dras ner under simningen.

2 images of a mans back with a wetsuit zipped down

Ut med armarna, dra ner till höfterna

När du lösgjort dragkedjan kan du dra ut armarna genom att dra dräkten från axeln/halsen ner mot handleden. Detta borde gå snabbt och lätt. Dra sedan ner våtdräkten hela vägen ner till höften. En välutformad våtdräkt gör den här processen väldigt enkel och gör att benen fortfarande kan springa (eller gå) mot cykeln i övergångsområdet.

A triathlete in the process of taking off his wetsuit whilst running out of the sea

Viktigaste tipsen

När du väl fått ut armarna ur våtdräkten återstår den svåraste biten, dvs att få av dräkten från benen och en del våtdräktsmärken gör inte jobbet lättare. Antingen är våtdräkterna för tighta runt benen, inte tillräckligt flexibla eller för långa, vilket gör att de fastnar runt vristerna.

A triathlete in the process of taking off his wetsuit whilst running out of the sea

Zone3 använder en innovativ silikonbeläggning vid namn ”Pro-Speed Cuffs” på arm- och benmuddarna. På så vis blir dessa våtdräkter de snabbaste att få av vid övergångarna, vilket du kan se i det här videoklippet.

Var bestämd

Oavsett vilken våtdräkt du väljer är tanken att du inte ska brottas med dräkten i olika riktningar utan vara mer bestämd och dra i armar/sparka med benen kraftfullt. Din våtdräkt bör aldrig veckla ihop sig vid vristerna utan ska vara 100 % ut-och-in så att den kan tas av kroppen i en enda rörelse.

Öva, öva, öva

Precis som med allting annat kommer du att bli bättre och bättre ju mer du känner till utrustningen och ju mer du tränar. Kom ihåg: våtdräkten kommer att glida av betydligt snabbare när den är våt. När du håller på och tränar är det alltid en bra idé att öva på tekniken i att ta av en våtdräkt.