Publicerat inom Swim och taggat Våtdräkt
A man, wearing a swim cap and googles, modeling a Zone3 wetsuit

Våtdräkten du har på dig är utformad för att hjälpa till att förbättra och optimera din prestation när du simmar. Därför är det viktigt att tänka på vilken passform du behöver när du köper nästa våtdräkt – storlek, känsla och passform är områden du bör fokusera på för att se till att du kan simma så effektivt och bekvämt som möjligt.

Välj rätt passform

Det är som sagt viktigt att ta passformen i beaktande när du ska köpa en våtdräkt och det är viktigt att försöka välja rätt storlek. En våtdräkt specifikt för triathlon är utformad för att förbättra simmarens kroppsposition i vattnet och möjliggöra en effektiv rörelse under simningen. Detta uppnås genom att kombinera flytande och flexibla paneler i neopren med en bekväm, formsydd dräkt.

A woman modeling a Zone3 wetsuit in the ocean swash

En våtdräkt är till för att:

 • ge extra flytförmåga
 • minska vattenmotståndet
 • erbjuda en viss komfortnivå i kallare vatten

Det finns många olika sorters våtdräktsmärken på marknaden och alla har olika passform. Zone3 har kammat hem många branschpriser de senaste sex åren för att paneldesignen, användningen av materialen och passformen sägs vara de bästa som finns att få tag på. Enligt forskning från Zone3 köper 80 % av kunderna en våtdräkt från Zone3 efter att ha provat minst två eller tre andra märken, detta helt på grund av känslan och passformen.

Det är viktigt att du gör dina egna efterforskningar och inte luras av priset eller att någon särskild elitidrottare använder ett specifikt märke. PASSFORM är mycket viktigare än hittepå-funktioner, pris, märke eller färg!

Storleksguide för våtdräkt

När du använder storleksguiden för att avgöra vilken storlek du behöver kan det visa sig att mer än en kategori eller storlek passar för dig.

 • Vikten spelar mer roll än längden
 • Idrottare som aldrig använt en våtdräkt tidigare brukar föredra en comfort fit, så börja med den större storleken
 • Om du har erfarenhet av att använda våtdräkter och är ute efter en performance fit bör du prova den mindre storleken

Ta på dig våtdräkten

Dra ner dragkedjan, ta tag i dräkten från insidan av grenen och vänd överdelen ut och in (lämna armarna rättvända).

 • Kom ihåg att dragkedjan ska sitta på ryggen.
 • Börja med att dra på benen över dina fötter samtidigt som du håller fast i dräktens insida och drar upp benen längs kroppen så mycket du kan. Beroende på hur långa ben du har kommer du att visa mellan 1-15 cm hud ovanför vristen.
 • När dräkten väl sitter på över höfterna kan du behöva justera dräkten ytterligare. Arbeta dig uppåt längs benen till dess att sömmen på nedre delen av benet ligger vid knäskålen och dräkten sitter åt i grenen. Var försöktig så att du inte skadar neoprenet med naglarna.
 • Låt den här processen ta tid. Om du tar på dig våtdräkten för snabbt kan det hända att den rivs sönder.
 • När dräkten väl sitter på på underdelen av kroppen kan du dra upp den över axlar och armar.
 • När du är färdig med de här stegen kan det vara en bra idé att be någon hjälpa dig med attdra upp dragkedjan. Det går även att dra upp den själv med hjälp av dragsnöret.
 • När du gör detta, se till att innerflärpen längs dragkedjan inte knögglar ihop sig eller viks över.

A man, wearing a swim cap and googles, modeling a Zone3 wetsuit on a beach

Ta en titt på våra utmärkta videoklipp för herr och dam för att se hur du tar på dig en Zone3-våtdräkt.

Avgör om passformen är rätt

Som vi nämnde tidigare kan många personer upptäcka att de kan välja mellan två olika storlekar. Det är det vi kallar comfort fit och performance fit.

Nybörjardräkterna från Zone3 har en något rakare skärning runt överkroppen och är därmed utformade för komfort i första hand och prestanda i andra.

Image of a man and woman wearing a Comfort Fit Zone3 wetsuitAspire- och Vanquish-våtdräkterna å andra sidan har en något slimmad skärning och har utformats för att verka komprimerande runt benen och överkroppen samtidigt som rörelsefriheten bibehålls runt axlar och armar.

Image of a man and woman wearing a Performance Fit Zone3 wetsuitKom ihåg att alla våtdräkter har som mål att sitta åt som en andra hud och du ska veta att när vattnet har tagit sig in i dräkten kommer den att gjuta sig efter din kroppsform.

Det viktigaste steget i att avgöra om det är rätt storlek för dig är att först och främst se till att du tagit på dig dräkten på rätt sätt.

Tips för passformen

 • Tänk på att du inte behöver böja dig ner för att nudda tårna eller sitta på huk i våtdräkten. Det viktigaste är att det går relativt enkelt att göra simtagen på land.

A man practicing a breaststroke motion in his wetsuit

 • • Kontrollera att dräkten dras inåt vid ländryggen och att det inte finns en stor glipa. Om det gör det, försök att dra våtdräkten högre upp vid grenen och få upp den högre vid halsen. Finns det för mycket överblivet material i någon del kan det betyda att dräkten är för stor och i värsta fall släpper in vatten.

Split image of a woman adjusting the neckline on her Zone3 wetsuit and a close up of this action

 

 • Materialet bör sitta åt i armhålorna om du står med armarna utåt (parallellt med marken). I den positionen bör det också finnas några små bucklor och veck ovanpå axeln. Om något av detta inte stämmer kan du behöva förflytta ärmarna längre åt axlarnas håll. Sträck ut armen över huvudet och låt ärmen försiktigt glida mot axeln.

A man adjusting his wetsuits arms so that it fits perfectly

 

 • När du har armarna utsträckta framåt mot bröstet med korsade handleder bör det finnas ett minimalt gap vid halsen eller en böljande utbuktning vid bröstet. En liten mängd utrymme eller veck är att förvänta sig.

 

 • Känner du att det är obekvämt vid halsen kan du prova att dra upp dräkten längs bakre delen av benen, rumpan och, framför allt, längs dragkedjan. Ta tag i dragkedjans bas och arbeta allt överblivet material mot axlarna. Detta gör att passformen vid halsen blir mer avslappnad. Att simma i våtdräkt kan ta lite tid att vänja sig vid eftersom halspartiet måste sitta högre än den gör på andra plagg – detta för att se till att så lite vatten som möjligt tar sig in.

Kom ihåg att dräkten bara kommer att passa bättre när den är blöt och att den kommer att formas efter din kropp ju mer du använder den.

Om författaren

Bild för olov
Miss Vanilla
Publicerad den: 13 aug 2015