En våtdräkt är en väldigt viktig del av din utrustning vid triathlon eller simning på öppet vatten. Den finns inte där bara för att värma utan för att göra dig mer bekväm och se till att du orkar simma snabbare och längre helt enkelt. Om du använder en billig våtdräkt som inte är framtagen för simning så kommer den sinka dig och göra det mycket jobbigare att ta sig fram genom vattnet. Det ligger mycket forskning och arbete bakom framtagandet av våtdräkter specifikt för simning så det är inte ett beslut du ska ta på impuls. 

Zone3 logo banner

Materialen i triathlonvåtdräkter är framtagna främst för att vara lätta, flexibla och ha en god flytförmåga. Den enda nackdelen med detta är deras hållbarhet, så den här guiden är till för att hjälpa dig ta hand om din våtdräkt på rätt sätt så att den håller så länge som möjligt.

Brittiska varumärket Zone3 har två våtdräkter på nybörjarnivå nämligen Advance och Vision. Dessa våtdräkter är tillverkade i ett mer hållbart material så de passar perfekt för nybörjare eller amatörer som vill testa simspecifika våtdräkter men inte vill satsa fullt ut med allt vad det innebär ekonomiskt innan de fastnat för sporten. 

Underwater photo of a swimmer after kicking off from the pool wall in Zone3 kit

För de som är ute efter extra komfort, flexibilitet och fart så är det Aspire eller Vanquish som gäller. Dessa våtdräkter har ett tunnare och stretchigare material men det innebär också att de måste skötas om mer varsamt. I 9 fall av 10 så orsakas skador på våtdräkten pga. att man har bråttom eller är ovarsam i hanteringen helt enkelt. Om du följer råden i vår guide så är risken minimal att du skadar våtdräkten, oavsett vilken nivå du befinner dig på.

Följ våra enkla råd nedan för att se till att din våtdräkt förblir i optimalt skick så länge som möjligt: 

Ta god tid på dig när du tar på dig våtdräkten

Det här är det största riskmomentet där skador ofta uppstår. Se till att du inte har vassa naglar och använd endast fingertopparna när du tar på dig våtdräkten. Kolla in videoguiden för extra tips.

Rear photo of a man wearing a Zone3 wetsuit

Om du är varm eller blöt så kan det vara bra att använda en plastpåse för att få på byxben och ärmar. Plastens släta yta gör att dräkten glider på plats enklare. Resultatet blir att du slipper justera dräkten så mycket när den väl sitter på och ju mindre kontakt du har med materialet, desto mindre risk för skador. Kom ihåg:

 1. Skölj av våtdräkten ordentligt i sötvatten efter att du använt den.
 2. Lämna inte dräkten för mycket i solen utan låt den torka i skuggan istället. 
 3. Låt dräkten torka ut-och-in först och vänd den sedan rätt för att torka ytterligare.
 4. Förvara den ut-och-in.
 5. Du förvarar den bäst vikt platt bakom knäna och därefter vikt på mitten. 
 6. Låt den endast vara upphängd under kortare perioder och använd då en så bred galge som möjligt. 
 7. Låt inte andra använda din våtdräkt. Den är anpassad efter din kropp och inte för någon som är större exempelvis.
 8. Undvik att nudda kardborren vid våtdräktens innerfoder eftersom det skadar ömtåliga fibrer. Se till att kardborren täcks av det material som medföljer. 
 9. Använd inte petroleum-smörjmedel i kontakt med våtdräkten. 
 10. Använd inte våtdräkten i klorerade simbassänger. 
 11. Våtdräkterna ifrån Zone3 har tagits fram för att optimera din prestanda när du tävlar. Därför bör de endast användas till triathlon eller annan simning på öppet vatten. 
 12. Tvätta inte i maskin eller torktumla. Stryk inte dräkten med strykjärn eller tvätta den med sköljmedel eller blekmedel. 

Zone3 logo and link